Donika Gervala o propalom ruskom predlogu u SB UN: Rusija je stajala sama u svojim opasnim pokušajima 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVIŠEK

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da je Rusija ostala sama u pokušaju da iskrivi istinu, nakon što je propao poziv za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za Kosovo, prenosi Koha ditore,

Podsetimo, samo tri člana SB UN glasala su za održavanje rasprave povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja srpskih ciljeva, što ej bio ruski predlog.

Ministarka Gervala je u ponedeljak uveče rekla da je Kosovo spremno da iznese činjenice o zločinima Srbije. Ona se zahvalila zemljama partnerima Kosova.

„Spremni da članovima Saveta bezbednosti iznesemo činjenice o genocidnim zločinima Srbije nad civilnim stanovništvom na Kosovu, mi smo ipak pozdravili jedinstvo naših partnera, prijatelja i saveznika što nisu dozvolili održavanje ove propagandne sednice. Rusija je stajala sama u svojim opasnim pokušajima da iskoristi Savet bezbednosti da iskrivi istinu. Sa samo tri glasa za (među njima i Ruska Federacija) i 13 uzdržanih, inicijativa Rusije nije prošla. Stotine strašnih masakra koje je Srbija počinila na Kosovu, svirepo ubistvo 1.432 dece, silovanje hiljada žena, devojaka, muškaraca i dece, nestanak žrtava rata i uništavanje kosovske imovine bili su i ostali činjenica“, napisala je na Fejsbuku i objavila da je bila u SBUN sa bivšim zamenikom i aktivistom Vasfijem Krasnići-Gudmanom, kao specijalnim izaslanikom Predsedništva za pitanja o preživelima seksualnog nasilja tokom rata.

Gervalla je dodala da je Kosovo 25 godina nakon rata napredovalo u demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava, dok su „Srbija i Rusija ostale u svojoj mračnoj prošlosti, koja se, nažalost, nastavlja i danas i koja ih vodi u izolaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari