Donika Gervala Švarc sa Arditom Sinani o zahtevima sa juga Srbije 1Donika Gervala Švarc foto: MSP Kosova

Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc boravila je juče u Bujanovcu i Preševu, gde se između ostalih, srela i sa Arditom Sinani, koja joj je predstavila listu zahteva, javlja agencija Jugpres.

Ona se u Bujanovcu srela sa predsednikom te opštine Nagipom Arifijem.

Arifi je posle sastanka na svom profiolu napisao da je “obavestio ministarku o političkoj, socijalnoj i ekonomskoj situaciji ” Albanaca kao i o “aktulenoj diskriminaciji od strane centralnih vlasti u Beogradu u oblasti obrazovanja, ekonomskom razvoju, zdravstvu, sa posebnim naglaskom na pasivizaciju adresa Albanaca, kao i nepriznavanje diploma stečenih na Univerzitetima Republike Kosovo”.

“Dogovorili smo se da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti, dok se problemi ne reše”, naveo je Arifi, prenosi Jugpres.

Sa Gervalom je o istim ovim temama razgovarao i predsednik Skupštine opštine Bujanovac Enver Ramadani.

Ministarka je u Bujanovcu razgovarala i sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom.

Gervala se u Preševu srela sa predsednicom te opštine Arditom Sinani koja je navela da je gošći sa Kosova prenela sedam konkretnih zahteva, među njima i uključivanje pitanja Preševske doline, kako Albanci nazivaju Bujanovac, Preševo i Medveđu, u dijalog između Kosova i Srbije.

Zahtevi su da diplomatija Kosova radi na “podizanju svesti međunarodne zajednice o pasivizaciji adresa Albanac u Srbiji” kao i “uključivanje zahteva iz Preševske doline u diplomatske aktivnosti Kosova”.

Treći zahtev je “izrada plana i programa Vlade Kosova za Preševsku dolinu”, zatim “formiranje i funkcionisanje Kancelarije za Preševsku dolinu u Vladi Kosova”.

Donika Gervala Švarc sa Arditom Sinani o zahtevima sa juga Srbije 2
Foto: Ardita Sinani

Zahteva se i “senzibilizacija međunarodne zajednice od strane Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova o nesprovođenju tri sporazuma od strane Vlade Srbije za Preševsku dolinu”.

Šesti zahtev je “izrada plana i operativne strategije Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo radi podizanja svesti međunarodne zajednice o kršenju ljudskih prava i prava Albanaca u Preševskoj dolini ”

Poslednji zahtev se odnosi na “angažovanje oko uključivanja pitanja Preševske doline u dijalog između Kosova i Srbije”, prenosi Jugpres.

Uoči posete kosovske ministarke, mediji u Prištini spekulisali su da njoj nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju, međutim, kako je objašnjeno u Beogradu, došlo je samo do pomeranja termina posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari