Dragan Đilas, zamenik predsednika DS, oformio je izborni štab za predstojeće izbore u stranci, na čijem je čelu Balša Božović, predsednik Demokratske omladine i zamenik šefa poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije, saznaje Danas. Uz Đilasa u izbornom štabu je i Bojan Pajtić, potpredsednik DS. Božović juče nije želo ni da potvrdi ni da demantuje saznanja Danasa. „Ne želim da u medijima govorim o stranačkim stvarima“, rekao nam je ovaj mladi kadar DS, čiji je otac Dragoslav Zeka Božović, uticajni beogradski demokrata i kum Borisa Tadića, kojeg Đilas namerava da skloni sa stranačkog kormila.

Iako je Đilas, u intervjuu nedeljniku Vreme, rekao da će odluku o tome da li će ući u trku za lidersko mesto tek kada odbori stranke kažu ko treba da bude kandidat za šefa partije, on je oformio izborni štab i uveliko radi na pridobijanju podrške.

Naš list je imao uvid u SMS koji je ovih dana prosleđen jednom broju funkcionera DS i čiju smo autentičnost odmah potvrdili. „Poštovani, Dragan Đilas i Bojan Pajtić su zainteresovani za sastanak sa Vama. Ukoliko želite da se čujete sa Draganom i dogovorite oko detalja, molim Vas da se javite na broj 062******. Srdačan pozdrav, Izborni štab Dragana Đilasa“, piše u poruci.

Novinarka Danasa je pozvala ovaj broj mobilnog telefona, na koji se javila asistentkinja Dragana Đilasa. Kada smo se predstavili, pitali da li je to Đilasov izborni štab i zamolili da nam objasni sadržaj poruke, začuđeno je upitala „otkud nam taj SMS, jer nije namenjen novinarima“ i uputila nas na službu za odnose s javnošću gradonačelnika Beograda.

Izborne štabove, prema saznanjima Danasa, za sada su oformili i Boris Tadić i Branimir Kuzmanović, kao kandidati za predsednika DS i Dragan Šutanovac, kao kandidat za potpredsednika. Spekuliše se da Tadićev štab vodi njegov dugogodišnji najbliži saradnik Miodrag Rakić, ali to nismo uspeli da potvrdimo. Na čelu Šutančevog štaba je Edip Šerifov, predsednik opštine Zvezdara, koji nije želeo da komentariše naša saznanja.

BEOGRADSKI DS UZ ĐILASA

Dragana Đilasa, kao kandidata za predsednika stranke, na preksinoć održanoj sednici zvanično je podržao Gradski odbor DS u Beogradu, rekli su Danasu izvori iz GO. Gradski odbor je preporučio opštinskim odborima DS u prestonici da slede taj primer. Ipak, kako objašnjavaju naši sagovornici, o tome će se svaki pojedinačni opštinski odbor izjašnjavati i doneti odluku.

KUZMANOVIĆEV BURAN DORUČAK

Na preksinoćnoj sednici Gradskog odbora Beograda program Branimira Kuzmanovića, još jednog pretendenta na fotelju stranačkog lidera, nije dobio podršku.

O atmosferi na ovoj sednici Kuzmanović je na Tviteru napisao: „Bolje da javno ne govorim o tome, nije bilo prijatno i mnogo demokratski…“ Potom je u narednom „tvitu“ naveo: „Zbog toga sledeći tvit posvećen pritiscima“, a onda nastavio: „Za bolju Srbiju i demokratiju Zoran Đinđić je dao život, mesto predsednika najbolje opštine je trica i kučina prema toj žrtvi. Ne bojim se.“ Danasovi izvori kažu da je na pomenutoj sednici GO bilo i sugestija da će Kuzmanović biti smenjen s mesta predsednika opštine Vračar.

Prema saznanjima Danasa, Đilas i Kuzmanović sreli su se juče ujutro, nešto posle devet sati, u restoranu Pjaca na vračarskom Crvenom krstu. Kako nam je preneo izvor prisutan na istom mestu, Đilas je povišenim tonom nešto objašnjavao Kuzmanoviću, koji je ili ćutao ili pokušavao da opravda neke svoje poteze. Kako kaže naš izvor, čulo se i kako Đilas govori da će u izbornoj kampanji u DS „razbiti“ Borisa Tadića.

Bukvalno odmah nakon tog burnog „radnog doručka“, Đilas i Kuzmanović su se sasvim uobičajeno ponašali na kolegijumu koji gradonačelnik redovno ima s predsednicima opština iz redova DS. Na tom sastanku, kako kažu naši izvori, nije bilo ni reči o stranačkim izborima, već se samo razgovaralo o gradskim temama.

ŠAPIĆ ODUSTAO

Na sednici Gradskog odbora DS Aleksandar Šapić, predsednik tog odbora, saopštio je da odustaje od kandidature za potpredsednika stranke, saznaje Danas od članova GO. Prema rečima naših sagovornika, Šapić je rekao da je odluku doneo „pre nekoliko dana, iz ličnih razloga“, te da je o njoj prvo obavestio Dragana Đilasa, čiji je trebalo da bude kandidat iz regiona Beograda u izbornoj trci. Naši sagovornici navode da je Šapić rekao da je postigao dobre rezultate u Gradskom odboru i u Gradu Beogradu i da bi voleo da nastavi da se time bavi i ubuduće.

Sastanak timova Đilasa i Pajtića

Za sinoć je bio zakazan prvi sastanak Đilasa i Pajtića i članova njihovog izbornog tima, saznaje Danas od više funkcionera DS. Na sastanku se razgovaralo o strategiji i utvrđivali su se planovi za kampanju koja bi trebalo da rezultira izborom Đilasa za predsednika, a Pajtića za njegovog zamenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari