Dragan Šutanovac: Rusija želi da iskoristi situaciju i zaradi poene 1Dragan Šutanovac Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, i bivši ministar odbrane, za Danas kaže da u iščekivanju poteza EU Rusija vešto putem meke moći želi da iskoristi situaciju i pre svega zaradi neki poen.

On je komentarišući činjenicu da je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović baš sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenko i izaslanikom odbrane general-majorom Aleksandrom Zinčenkovim obilazio deo snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Raškoj kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju a povoodm dešavanaj na Kosovu, naveo da je današnja poseta ambasadora za rusku stranu win-win, a da će rešenje Srbija tražiti u Briselu.

– Stanje na severu Kosova a posebno na administrtivnoj linije se komplikuje od momenta kada je Priština potpuno nepotrebno angažovala svoje specijalne jedinice i poslala ih da obezbedjuju sprovodjenje odluke o skidanju tablica sa vozila koje dolaze iz Srbije. Činjenica da je Srbija povećala vojno i policijsko prisustvo ide u pravcu pokazivanja „mišića“ i odlučnosti da se spreči bilo kakav pokušaj da se te specijalne jedinice iskoriste protiv Srba na Kosovu – kaže Šutanovac.

Prema njegovim rečima, svesni činjenice da su 2003. u tišini i bez ikakvog obrazloženja napustili KiM danas ruski predstavnici, ambasador i vojni izaslanik, žele da svojim prisustvom pokažu „zabrinutost“ za situaciju i u isto vreme da se postave kao važan faktor u rešavanju spora.

– U iščekivanju poteza EU Rusija vešto putem meke moći želi da iskoristi situaciju i pre svega zaradi neki poen među građanima koji veruju da će se u slučaju eskalacije problema Rusija „umešati“ u sukob što je velika zabluda i u isto vreme postavlja se u međunarodnim odnosima kao važan faktor na zapadnom Balkanu što će koristiti za rešavanje svojih problema u Ukraini. Dakle današnja poseta ambasadora je za rusku stranu win-win a rešenje će Srbija svakako tražiti u Briselu – ukazuje Šutanovac.

Snage su, kako je saopštilo Ministartsvo odbrane, rasporađene u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka prelazu Jarinje.

A ministar Stefanović je naveo da je „vojska spremna da svakog trenutka odgovori na sve izazove koji su pred nju postavljeni, da će „zaštititi svoj narod i da se neće ponoviti pogrom Srba“.

O situaciji na Kosovu danas je predsednik Srbije, Aleksandar Vučiž,  razgovarao sa generalnim sekretarom Jansom Stoltenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari