Dragana Rakić o izjavi Pavla Grbovića da je moguća saradnja i sa DS, ako se demokrate opredele: Mi smo se odavno opredelili 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

„Nisam sigurna na šta tačno misli kolega narodni poslanik Pavle Grbović kada kaže da Demokratska stranka treba da se opredeli sa kim želi da sarađuje. Mi smo se odavno opredelili, tačnije, nikada nismo ni bili u dilemi“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, komentarišući izjavu Pavla Grbovića, predsednika Pokreta slobodnih građana da su sranke, ili pokreti sa kojima bi mogli da sarađuju SSP, Pokret za preokret, sindikat Sloga, Ne davimo Beograd, Zajedno, „ali i DS kada se opredeli sa kim želi da sarađuje“.

Prema njenim rečima, Demokratska stranka je od svog osnivanja posvećena evropskim integracijama i naporima da Srbija bude uređena na način na koji su uređene demokratske, evropske države.

Rakić kaže da je DS svesna toga da vladajući režim podržava ekstremne, nacionalističke, ratnohuškačke opcije, jer im odgovara da neko plasira narativ, pored koga Miloševićev ministar informisanja Aleksandar Vučić deluje kao umerena politička opcija.

„Primarni politički cilj Demokratske stranke jeste evropska Srbija. Da bi to bilo moguće neophodna je smena mafijaškog, anticivilizacijskog režima u Srbiji. To dalje znači da mi, demokrate, nikada nećemo sarađivati, niti se dogovarati sa mafijaškim režimom Aleksandra Vučića. Zato kada se Demokratskoj stranci poručuje da treba da se opredeli sa kim će sarađivati, odgovaram da samo one političke organizacije koje se opredele da nikada neće biti saradnici Vučićevog režima mogu biti naši partneri. Želim da verujem da će PSG biti u grupi političkih organizacija kojima je nezamisliva saradnja sa Vučićem po bilo kojem pitanju“, objašnjava Rakić.

Komentarišući izjavu Grbovića da je „ujedinjenje opozicije jedna od najodvratnijih tema i da se ono neće desiti nikada“, sagovornica Danasa kaže da što se DS tiče ujedinjenje opozicije je jedna od ključnih stvari u rušenju vladajućeg režima i to nije nešto što je nemoguće ostvariti.

„To je ono na čemu je Demokratska stranka insistirala svih ovih godina i na čemu ćemo iskreno raditi i ubuduće. Ne mislim da smo sada dalji od ujedinjenja, nego pred izbore. Odnosi u politici su oduvek vrlo dinamični, i savezi i koalicije su uvek moguće. Važno je samo da budemo iskreni oko ciljeva zbog kojih se udružujemo i da svi budemo maksimalno posvećeni ostvarenju zajedničkog cilja, a to je svako u našem slučaju – smena vladajućeg režima“, kaže zamenica predsednika DS.

Na pitanje da li lider PSG u svojim zamerkama na račun DS ima u vidu dobru saradnju demokrata i Narodne stranke, Rakić kaže da DS sarađuje u istom obimu sa Narodnom strankom, kao što sa njom sarađuju i PSG, SSP, Ndbg, Zelenović.

„Nemamo mi nikakve specijalne odnose sa Narodnom strankom“, zaključuje Rakić.

Internacionalni sekretar Narodne stranke Aleksandar Ljubomirović ističe da predsednik PSG-a Pavle Grbović, nažalost, nije ni jedini, ni najrelevantniji političar u Srbiji koji se zalaže za odustajanje od teritorijalne celovitosti, ili koji nije čestitao 9. januar, Dan Republike Srpske, našem narodu koji živi zapadno od Drine.

„Grbović je juče očigledno poslat na televiziju sa instrukcijom da provocira one koji su, za razliku od njega i njegovog šefa Dragana Đilasa, i nakon izbora nastavili da budu opozicija“, rekao je Ljubomirović za „Politiku“.

Ljubomirović je dodao da je Grboviću ovog puta „pripao i krajnje degutantan zadatak da brani Aleksandra Vučića“, odnosno njegovo izvrdavanje javno prihvaćene obaveze da uputi pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima bi od njih u ime Srbije zatražio da zauzmu zvaničan stav da se protive članstvu takozvanog „Kosova“ u UN.

„Raspravljati o političkim stavovima Grbovića ili Nenada Čanka, pogotovo kada je reč o stvarima koje se tiču nacionalnih interesa, je bespredmetno“, naveo je Ljubomirović i dodao da u Grbovićevom nastupu jeste zanimljiva „strategija njegovih nadređenih, da podele i zavade one koji nisu izneverili nade i očekivanja građana koji su im poklonili poverenje na izborima“.

„To zavređuje dubok prezir, kao i većina stvari koje je izrekao”, zaključio je Ljubomirović.

Kritike na račun Grbovićeve izjave oko ujednjenjenja opozicije stigle su i iz Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Tadićeva portparolka, arina Komad, komentarišući izjavu Grbovića napisala je na svom tviter profilu da nakon godina koje je (Dragan) Đilas potrošio opoziciji raznim ujedinjenjima danas bez blama poručuju da je ujedinjenje opozicije odvratna tema,

„Nakon godina koje je Đilas potrošio opoziciji raznim ujedinjenjima i nakon lomača kojima smo bili izloženi svi koji smo upozoravali na pogubnost ujedinjenja “baba i žaba”, bez čak i izvinjenja, a svakako bez blama, danas poručuju da je Ujedinjenje opozicije jedna odvratna tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari