Dragaš: Neshvatljivo da EU i SAD ćutanjem tolerišu pretnje Vučiću 1Orhan Dragaš Foto: Tviter

Međunarodni institut za bezbednost najoštrije je osudio ćutanje predstavnika međunarodne zajednice, pre svega EU i SAD na, kako navode nečuvene pretnje nasiljem, koje je predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Neshvatljivo je da EU i SAD ćutanjem tolerišu pretnje Aleksandru Vučiću, predsedniku suverene države Srbije da će biti uhapšen, zadržan u pritvoru i fizički maltretiran ukoliko poseti Kosovo i Metohiju. Neshvatljivo je da ćutanjem odobravaju direktnu pretnju nasiljem predsedniku Vučiću, čija je jedina politika oko Kosova – dijalog i kompromis“, izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš u pisanoj izjavi.

„Ovakvo tetošenje nasilničke politike albanskih vođa sa Kosova nikakvo dobro nije donelo već godinama i ovo je poslednji trenutak da EU i SAD prekinu sa takvom praksom. Njeni visoki predstavnici dužni su da jasno, oštro i odmah zaprete kosovskim zvaničnicima da prestanu da uopšte razmišljaju o nasilju kao načinu rešavanja problema, a kamoli da ga prizivaju i da njim prete. To je jedini način da lideri kosovskih Albanaca, koji su potekli iz ilegalnog, terorističkog okruženja, konačno shvate da se nalaze za pregovaračkim stolom, a ne u šumskoj zasedi“, dodao je Dragaš.

Prema njegovim rečima, oštra reakcija EU i SAD presudno je važna i za čitav uspeh dijaloga o Kosovu, jer samo  na taj način mogu očuvati poverenje građana Srbije u njihovu spremnost za pružanje dobrih usluga za postizanje kompromisa za koji se i Srbija i njen predsednik Vučić neprestano zalažu.

„Ukoliko reakcija na Veseljijeve pretnje i govor mržnje bude izostala, strahujemo da će u Srbiji opasti poverenje u snagu institucija i demokratskih vrednosti zapadnih partnera, što bi bilo nemerljivo štetno po strateške ciljeve Srbije, a to su pre svega evropske integracije“, izjavio Dragaš. Kako navodi Dragaš, snažnim i oštrim suprotstavljanjem neskrivenim pretnjama Kadrija Veseljija, EU i SAD će na delu pokazati da su privrženi pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo i demokratskom dogovoru dve strane.

“To je, ujedno, jedina politika koju od početka zastupaju Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić“, zaključio je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari