Dragiša Mijačić za Danas: Evropski put Srbije vezan za proces normalizacije odnosa sa Prištinom 1foto FoNet Milica Vučković

Evropski put Srbije vezuje se za proces normalizacije odnosa sa Prištinom na način da će primena Sporazuma direktno uticati na progres ka članstvu u Evropskoj uniji, kaže za Danas Dragiša Mijačić, koordinator za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa za EU komentarišući najavljeno proširenje pregovačakog okvira posle jučerašnjeg dogovora u Ohridu.

„U Aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji navedeno je da će se promeniti okvir pregovaračkog Poglavlja 35 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji na način da će se u njemu uvrstiti obaveze koje je preuzela Srbija prihvatanjem ovog sporazuma. To znači da se evropski put Srbije vezuje za proces normalizacije odnosa sa Prištinom na način da će primena Sporazuma direktno uticati na progres ka članstvu u EU”, kaže za Danas Dragiša Mijačić koordinator za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa za EU.

I u okviru postojećeg Poglavlja 35 evrointegracije Srbije su takođe bile vezane za normalizaciju odnosa sa Prištinom, objašnjava naš sagovornik, ali je zakazalo praćenje i izveštavanje o ispunjenosti merila iz ovog poglavlja.

“Naime, Evropska služba za spoljne poslove nije izveštavala Evropsku komisiju i Evropski Savet po merilima koja su data u okviru postojećeg Poglavlja 35 već ih je obaveštavala o progresu u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine. Drugim rečima, i pored značaja koje ima postojeće Poglavlje 35, postizanje merila iz tog Poglavlja nikada nisu bila razmatrana u okviru godišnjih izveštaja o progresu Srbije o procesu pridruživanja koje objavljuje Evropska komisija”, pojašnjava Mijačić.

Kako naglašava, ukoliko se ne promeni praksa izveštavanja u okviru Poglavlja 35 ne samo da će proces pregovora sa EU izgubiti na kredibilitetu već će i implementacija Sporazuma o normalizaciji i njegovog aneksa biti osuđene na neuspeh.

“U slučaju Kosova, odredbe plana implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji će se inkorporirati u uslove za realizaciju Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju koje je Kosovo potpisalo sa Evropskom unijom”, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje hoće li dogovor, bez obzira što nije potpisan, uticati na ubrzanje evropskih integracija Srbije Mijačćić odgovara: “Proširenje dugo godina nije u fokusu, pa evropske integracije ne zavise samo od Srbije, već i od spremnosti zemalja članica EU da prime nove članove.”

Kako dodaje, u poslednje vreme čuju se poruke ohrabrenja da bi u kontekstu završetka rata u Ukrajini moglo doći do novog talasa proširenja.

“Ovo je velika šansa za Srbiju i za region koju svakako ne smemo propustiti. Potpisivanje sporazuma o normalizaciji može dovesti do relaksiranja odnosa između Srbije i Kosova, bolje povezanosti i ekonomske saradnje bez čega nema evropskih integracija. U tehničkom smislu progres u realizaciji ovog sporazuma biće direktno povezan sa zahtevima u pregovaračkom procesu, tako da će svakako uticati na brzinu kretanja Srbije ka Evropskoj uniji”, kaže Dragiša Mijačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari