Predsednik se obratio naciji: Objasnio zašto nije potpisao ništa u Ohridu i šta neće implementirati 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da juče u Ohridu ništa nije potpisao jer Kosovo nije međunarodno pravno priznata država sa kojom bi mogao da potpiše međunarodni sporazum. On je ponovio da su crvene linije za Srbiju – priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN, te da samo do tih crvenih linija Srbija može da radi na implementaciji dogovorenog.

– Juče smo imali rundu dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili medijski veoma važnom. Razgovori nikada nisu laki jer je reč o stranama koje su suprostavljene i koje imaju različite interese – rekao je Vučić na konferenciji održanoj dan nakon sastanka u Ohridu sa Aljbinom Kurtijem uz evropsko posredovanje.

Vučić je na konferenciji pročitao ceo aneks o kome je juče pregovarano.

Osvrćući se na tekst aneksa, predsednik je kazao: „Ovo  za nas nije posebno teško. Biće nam mnogo težih stvari u budućnosti“.

On je istakao da Srbija više ne zavisi  samo od prištinske dobre volje, „već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo neke stvari kada govorimo o evropskom putu“.

On je istakao da ništa nije potpisao.

– Nisam potpisao zato što je Srbija međunarodno priznata država a Kosovo za mene nije. I ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo – rekao je Vučić.

On je rekao da su crvene linije – priznanje Kosova kao nezavisne države i članstvo Kosova u UN i da je  Srbija spremna da radi na implementaciji do ovih crvenih linija.

– Ja kažem da ćemo implementirati najveći deo stvari ali ništa neću implementirati što se tiče UN, niti što se odnosi na de fakto i de jure priznanja Kosova – rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija želi normalizaciju odnosa jer „ne možete da živite sa zidovima“.

– Ali pred nama je ogroman posao – rekao je Vučić posebno se osvrćući na problem nestalih lica o čemu treba da se razgovara.

U pogledu ZSO, predsednik je rekao da je veoma važno što se u Aneksu spominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

– Gospodin Kurti je pomenuo Ahtisari plan. Srbija taj plan nije usvojila i on nije deo procesa dijaloga. Kurti je izneo svoja tri stuba za ZSO što nije prihvaćeno – kazao je Vučić istakavši da postoje dokumenta potpisana o ZSO iz prethodnih godina.

Predsednik je istakao da je ZSO  važna za srpski narod.

– I dalje nam veći broj ljudi živi južno od Ibra za nijansu. Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju nikakav institucionalni okvir. Svi čekaju da se dočepaju Kosovske Mitrovice. ZSO nam je potrebna svuda gde Srbi žive, ali mnogo više na jugu nego na severu – rekao je Vučić istakavši da se Srbija izborila da ono što je dogovoreno i primeni iako kosovska strana nije spremna na to.

On je kazao da očekuje da će biti mnogo muka oko ZSO.

– Ono što je precizno navedeno (u aneksu) jeste primena sporazuma koji su dostignuti u dijalogu.  Mi smo zadovoljni onim što je postignuto u dijalogu. Ako ne bude ispunjeno, na nama je da donosimo odluke šta ćemo mi ispunjavati – rekao je Vučić, dodajući da očekuje da proces formiranja ZSO počne, a da je pitanje koliko će da traje i da je dobro što nisu postavljeni nikakvi rokovi.

Vučić je ponovio da je Srbija spremna da radi na implementaciji sporazuma iz 2011. godine ali da postoje stvari koje niti možemo niti je realno.

– Nije se mnogo promenilo za nas osim što sada od toga šta budemo radili po ovom pitanju zavisiće i naš evropski put, koji ne verujem da ćemo završiti za tri-četiri godine koliko sam ja predsednik – dodao je Vučić ističući da je „važno da budemo na evropskom putu“.

On je rekao da tokom jučerašnjih razgovora  12 puta menjan tekst.

– Za nas je važno da kreiramo ambijent u kome će Srbi na KiM biti bezbedni a naš narod svuda gde živi ima mir i da uvek sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav. To nije uvek lako jer spoljni pritisci vas vode na to da se trećeg odreknete. Stavio sam nedvosmisleno do znanja da ovo treće neću učiniti – kazao je Vučić.

On je rekao da će narednih dana pozvati parlamentarne stranke na sastanke.

Vučić je rekao da će Srbi i Romi koji primaju socijalnu pomoć na KiM dobiti povećanje sa 11,000 na 20,000 dinara i da se radi o 5,607 osoba na koje se ovo povećanje odnosi. Takođe je najavio i da će posetiti KiM.

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Zdravka Ponoša da je pristao da napredak Srbije u EU integracijama zavisi od implementacije dogovorenog u Ohridu Vučić je rekao da je uspeo da ispregovara „papir“ koji je mnogo bolji od onoga što je bilo ko očekivao.

Upitan o izjavama Aljbina Kurtija Vučić je ponovio da neće ništa potpisati.

– Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a desnom rukom potpisujem. I taj bol će se nastaviti naredne četiri godine – rekao je Vučić.

Podsetimo, nakon jučerašnjeg sastanka u Ohridu evropski predstavnik Žozep Borelj kazao je da je dogovor postignut.

Dogovor je postignut krajem februara, a danas je bilo priče o tome kako da bude implementiran, naveo je Žozep Borelj.

Dogovarali smo kako da se sporvede implementacija, kada i ko da je sprovede, objasnio je on dodjući da su se Kosovo i Srbija složili o aneksu o implementaciji sporazuma.

Za „Šolakove televizije“ jedno pitanje

Tokom jučerašnje konferencije predsednik Vučić nije hteo da odgovori na pitanja svih novinara. Na kraju konferencije rekao je novinarima „Šolakovih televiziji“ – N1 i Nova – da se dogovore ko će postaviti jedno pitanje ne želeći da odgovara na pitanja obe novinarke sa ovih televizija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari