Dragomir Anđelković: Kina je važna ne samo zbog Kosova već i Republike Srpske 1Foto: Chen Zhonghao/Xinhua via AP

Osnovni nacionalni interes svake države je odbrana teritorijalnog integriteta. Kada se u obzir uzme još i činjenica da je Kina danas prva ekonomska sila sveta, te jedna od tri vojne supersile, logično bi bilo da Srbija ulaže i veće napore nego što to čini u razvoj dobrih odnosa sa njom – ocenjuje za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, domete i ciljeve posete predsednika Srbije Kini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, a na istom događaju bio je i Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Podsetimo, veliki broj zemalja diplomatski bojkotuje ZOI, posebno kad je reč o zapadnim zemljama.

Kako je predviđeno, Aleksandar Vučić bi sutra trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, što će biti sedmi put od kada je Srpska napredna stranka osvojila vlast, 2012. godine.

Pred sutrašnji susret sa kineskim predsednikom Si Đinpigom, Vučić je rekao je da je za 152 puta uvećan srpski izvoz u Kinu i ukazao na značaj saradnje s tom zemljom.

On je istakao da će teme njegovog sutrašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, između ostalog, biti uvođenje direktne avio-linije ka Kini, kineskim investicijama, kao i vojno-tehnička saradnja.

– Otkazao sam druge sastanke, jer želim da se nešto ranije vratim u Beograd… Ali, znate li šta je sastanak sa Sijem. Iskoristićemo tih pola sata“, rekao je Vučić novinarima na pitanje o čemu će razgovarati sa kineskim kolegom, i da li će biti prilike za susret sa još nekih svetskim zvaničnikom.

Dragomir Anđelković: Kina je važna ne samo zbog Kosova već i Republike Srpske 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Kina ne samo da nas podržava po pitanju Kosova, te je postala veliki investitor u našu privredu, već se sve aktivnije angažuje u balkanskim regionalnim okvirima, podržavajući naše interese. To se prvenstveno odnosi na Republiku Srpsku kojoj Peking daje potporu u njenoj borbi za očuvanje izvornog Dejtona, a Srbija je njegov garant – kaže Anđelković.

S druge stane, napominje naš sagovornik, Evropska unija, a tim pre njene vodeće države, već decenijama vode antisrpsku politiku.

– U takvim okolnostima svaka nacionalno odgovorna vlast stavila bi težište na odnose sa silama kao što su Kina i Rusija a ne na prazne priče o EU integracijama. Zapanjujuće je da je oficijelni Beograd i dalje zatočenik takvih priča, te što povlači niz za Srbiju kontraproduktivnih poteza nametnutih od strane Brisela. Jedan od njih je i sramno uvođenje sankcija Belorusiji koja nas je podržavala tokom NATO agresije 1999. Time se i Kini kao i Rusiji šalje loša poruka da zvanični Beograd ne drži do bilo kakvih principa, već se rukovodi vulgarni pragmatizmom u interesu vladajućih struktura. A to stvara senku koja pada na pompezno zaklinjanje u srpsko-kinesko i rusko-srpsko prijateljstvo – zaključuje Dragomir Anđelković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari