Milovan DrecunFoto: FoNet/ Božana Pavlica

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milovan Drecun izabran je danas za predsednika Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.
Za izbor Drecuna na tu funkciju glasalo je 13 članova tog skupštinskog tela, dok su tri člana bila uzdržana.

Za njegovu zamenicu jednoglasno je izabrana poslanica poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Drecun je zahvalio poslanicima na ukazanom poverenju.

„Nadam se da ćemo sednice Odbora za Kosovo i Metohiju u narednom periodu držati uz puno međusobno uvažavanje, uz tolerantnu, kulturnu raspravu“, rekao je Drecun i dodao da „težina pitanja o kojima će razgovarati u narednom periodu zahteva od njih odgovornost i postizanje što je moguće većeg konsenzusa o tim pitanjima“.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović tražio je da Drecun sa nadležnima u parlamantu razgovara o tome da li će sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji biti 13. i 14. septembra, kako je moglo da se čuje u javnosti, jer ona do danas nije sazvana.

On je ocenio da bi neozbiljno bilo da se ta sednica zakazuje danas za sutra.

Jovanović je rekao i da je poslanička grupa Narodna stranka podnela Skupštini Srbije Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji i predložio Drecunu da što pre zakaže sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju kao pripremnu sednicu za najavljenu sednicu parlamanta o Kosovu i Metohiji.

Poslanik poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok Ivan Kostić rekao je da će biti uzdržan kada je u pitanju izbor Drecuna.

Kostić je naveo da što se tiče poverenja u Drecuna vezano za tematiku Kosova i Metohije ne treba da se sumnja, ali je dodao da politika, čiji je on eksponent, već dužni niz godina nije u skladu sa političkim stavovima Dveri.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović rekla je da ne može da glasa za izbor Drecuna zato što DS ne može da da poverenje onima koji su i u prethodnom periodu loše vodili ovaj Odbor, ali i nedovoljno transparentno i odgovorno vodili politički dijalog u ime svih.

„Nakon svakog njihovog novog političkog poteza Srbima na Kosovu i Metohiji je sve gore i gore“, rekla je Manojlović.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Nebojša Bakarec rekao je da je Drecun do sada fantastično vodio Odbor za Kosovo i Metohiju i dodao da primedbe dolaze od stranke koja je „direktan tvorac lažne države Kosovo“.

On je rekao da su i „Tadić i Jeremić , Borko Stefanović i svi drugi sve radili ne bi li stvorili lažnu državu Kosovo“.

„U vreme njihove vlasti bili su i pogromi i ubistva i Srbi su loše živeli“, rekao je Bakarec.

Poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Danijela Vujčić, koja je sa Kosova i Metohije, pozvala je da se smire strasti i da svi zajedno pomognu srpskom narodu koji tamo živi.

Ona je rekla da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića jedino ispravna kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Đurđević Stamenkovski tražila je i da se taj Odbor izjasni o presudi Nikoli Nedeljkoviću, koji je uhapšen na Gazimestanu i osuđen na osam meseci zatvora i da osudi taj čin, kao i da na nekoj od narednih sednica to skupštinsko telo diskutuje o sporazumu koji je postignut sa Prištinom o ličnim kartama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari