Milovan DrecunFoto: FoNet/ Božana Pavlica

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, ističe da 18. marta na sastanku u Ohridu u Severnoj Makedoniji, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka.

Naglašava da Srbija ostaje čvrsto na pozicijama da ne može da prihvati i da se složi „sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način“.

Srbija se neće saglasiti niti ćutati povodom pitanja ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je iz Prištine da će Zajednica srpskih opština biti formirana po nekom od 15 evropskih modela.

Milovan Drecun ocenjuje da se Miroslav Lajčak ne ponaša na način koji može da omogući postizanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, posebno izjavom „da sada nije na redu formiranje Zajednice srpskih opština“.

„Pa kako nije. To je ključni uslov koji smo postavili, o tome se razgovaralo i na prethodnom sastanku u Briselu. Prvo implementacija, primena dogovora o ZSO iz Brisela, pa onda sve drugo. Lajčak sada praktično pokušava da odbrani nepopustljiv Kurtijev stav, a s druge strane EU ga nagrađuje viznom liberalizacijom“, ističe predsednik skupštinskog odbora.

U tom smislu, ocenjuje, umesto da Priština trpi odgovarajuće kaznene mere, jer kako ukazuje, „drugačije Priština ne razume“ poruke koje joj se šalju, oni ih nagrađuju time i ohrabruju da istrajavaju u svojim stavovima.

Drecun smatra da Lajčak daje kontradiktorne izjave da se ZSO neće formirati na osnovu Briselskog sporazuma već da će se sada tražiti neki drugi modaliteti da bi se, kako ocenjuje, omogućilo Aljbinu Kurtiju zbog kritika javnosti i opozicije da nije izdejstvovao međusobno priznanje, da dobije bilo kakav izlaz, piše RTS.

„Naš upravljački tim, koji je formiran na osnovu dogovora, još 2018. godine, a nakon toga još dva puta, poslednji put aprila prošle godine, obavestio je Lajčaka da je nacrt statuta pripremljen. I on sve to vreme ne uspeva da ubedi Prištinu da treba da se razmotri taj nacrt statuta. Nemoj sada da nam objašnjavaš procedure, nego uzmi nacrt statuta i stavi na dnevni red sastanka na vrhu predsednika Vučića i Kurtija i da se nakon toga uđe u proceduru formiranja ZSO“, poručuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM.
Šta Srbija očekuje od sastanka u Ohridu

Komentarišući izjavu Aljbina Kutrtija „da ide u Ohrid, ali da neće prihvatiti formiranje ZSO“, Drecun navodi da je Kurti politički avanturista.

„Umesto da formira ZSO, on ide poptuno drugim putem. Evo sad će ići u Ohrid, pa šta ćeš da ideš da probaš ohridsku pastrmku. Možeš da odeš i sam. Ovde je ključno da mora da se postigne neki dogovor, mora da se postigne napredak“, naglašava Drecun.

Međutim, što se tiče sastanka u Ohridu, 18. marta, kaže da od njega ne očekuje ništa, kao ni u Briselu.

„Mi ćemo ostati čvrsto na našim pozicijama da ne možemo da prihvatimo i da se složimo sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način. Ja mislim da u Ohridu ponovo neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka“, zaključio je Milovan Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari