Drecun: Opstanak i teritorijalni integritet Severne Makedonije i Crne Gore se brani na Kosovu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun upozorio je danas da se koncept „velike Albanije“, čiji je kamen temeljac nezavisnost Kosova, realizuje i da je on opasnost po ceo region.

„Projekat „velike Albanije“ je najveći problem regionu, odnosno zemljama čiji se delovi teritorije nalaze na udaru tog projekta. Ovo više nisu samo stavovi Aljbina Kurtija već imamo realizaciju koncepta „velike Albanije“, čiji je kamen temeljac pokušaj davanja nezavisnosti Kosovu“, objasnio je Drecun za RTS.

Istakao je da će ceo region trpeti zbog realizacije tog projekta.

„Ako bi se  desila situacija da Kosovo postane članica UN i stekne tako međunarodno-pravni subjektivitet, niko više ne bi zaustavio završavanje projekta „velike Albanije“, raspale bi se Severna Makedonija i Crna Gora“, podvukao je on.

Rekao je da je zabluda ako Crna Gora i Severna Makedonija misle da je članstvo u NATO sigurna odbrana od velikoalbanskih pretenzija.

Ukazao je da je rukovodstvo Severne Makedonije bilo naterano da reaguje na nedavnu provokaciju Kurtija.

Drecun je podvukao da se teritorijalni integritet i opstanak Severne Makedonije, kao i Crne Gore brani na Kosovu.

„Ko ne razume da je zalaganje za nezavisnost Kosova otvaranje puta za realizaciju koncepta „velike Albanije“, taj je u velikoj zabludi“, istakao je on.

Smatra da je koncept ‘velike Albanije’ napravljen kao kontrateg za uravnoteženje Srbije i srpskog činioca na Balkanu.

„I Severna Makedonija je, nažalost, od nekih međunarodnih činioca projektovana da bude neka vrsta tampon zone, da ne bi došlo do strateškog partnerstva između pravoslavne Grčke i pravoslavne Srbije. I u svemu tome imate sada albanski činilac koji koristi tu situaciju. Onda se svi pitaju pa zašto nema očekivane reakcije međunarodne zajednice? Pa nema. Pa ko je stvorio tu lažnu državu koja je kamen temeljac „velike Albanije“? Pa upravo taj politički Zapad“, rekao je Drecun.

Naglasio je da na svim delovima teritorije Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore na kojima žive Albanci postoje pojave oblika stvaranja „velike Albanije“, od isticanja simbola OVK, do pokušaja da se oblast Raške uvuče u tu priču.

Drecun je ukazao da o tom projektu otvoreno govore i albanski predsednik i premijer, i da, kada govore o priznavanju nezavisnosti Kosova i traženju da Srbija traži oprost od Albanaca, oni imaju na umu ujedinjenje Albanaca, i koncept brisanja granica i stvaranja „velike Albanije“.

Podvukao je da je Albanija nosilac tog projekta, a Kosovo kamen temeljac.

„Zašto se ističe simbol OVK ? Zato što je u zakletvi definisan strateški cilj da će se boriti za oslobođenje i ujedinjenje svih albanskih navodno okupiranih teritorija. Ako ističete simbole OVK zalažete se za „veliku Albaniju““, rekao je on.

Drecun je kazao da u danu kada Nemačka odlikuje Armenda Mehaja on se odmah posle slika sa specijalnim jedinicima policije sa simbolima OVK, a poruka je jasna da se uz pokrovitelje SAD i druge države stvara udarna pesnica koncepta „velike Albanije“.

„Vidite da je to zaokruženi koncept i shvatate da države Severna Makedonija i Crna Gora nemaju dovoljan integritet na svojoj teritoriji, gde se osporava državnost“, upozorio je Drecun.

Drecun je naglasio da je sprečavanje konačne secesije Kosova odbrana od „velike Albanije“ i destabilizacije regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari