Ambasador Hovenijer: SAD ne podržavaju ni veliku Albaniju, ni veliku Srbiju 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Ambasador Sjedinjenih Američkih država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas u Prištini da njegova zemlja ne podržava ni veliku Albaniju, ni veliku Srbiju.On je u susretu sa novinarima reao da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet svake države na Zapadnom Balkanu.

Ova reakcija američkog diplomate dolazi nakon događaja prilikom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, koja je izazvala reakcije čelnika institucija u Makedoniji zbog simbola „etničke Albanije“ koji su se pojavili na mitingu Kurtija u Tetovu, što je ocenjeno kao promovisanje etničke države Albanaca.

Hovenijer je izjavio da njegova zemlja ne podržava ideju redefinisanja nacionalnih granica na Balkanu, a svaki pokušaj da se to uradi bio bi kontraproduktivan i destabilizujući.

On je tokom sastanka sa novinarima, kako prenosi Klan Kosova, rekao da SAD podržavaju teritorijalni integritet svake države na zapadnom Balkanu.

„SAD snažno podržavaju težnje ka EU kao i teritorijalni integritet svake države na Balkanu, uključujući i Kosovo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, zemlje regiona treba da se fokusiraju na ispunjavanje neophodnih kriterijuma na evropskom putu kroz intenziviranje regionalnog pomirenja kao i dobrosusedskih odnosa.

On je nazvao pogrešnim tumačenjima tvrdnje da Kosovo ne dozvoljava uvoz lekova i medicinskog materijala iz Srbije, pošto se, kako je rekao, lekovi i sanitetski materijal danas uvoze na isti način na koji su se uvozili pre 14. juna, kada je doneta odluka o zabrani uvoza roba iz Srbije.

„Imali smo vrlo jasan razgovor sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvo zdravlja ne zna ni za jedan zahtev za uvoz lekova ili sanitetskog materijala na koji nisu pozitivno odgovorili“, rekao je Hovenijer.

Zatražio je od Vlade Kosova da preduzme akcije koje promovišu slobodan promet robe umesto da ih na bilo koji način ograničava, kako se ova stvar ne bi pogrešno tumačila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari