Država se “trese” zbog ekoloških protesta, dok EU otvara Srbiji poglavlje o ekologiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Dok se država “trese” zbog ekoloških protesta, a vlast Srpske napredne stranke po prvi put, u odnosu na proteklih deset godina, doživljava najozbiljnije potrese i suočava sa gubitkom podrške biračkog tela, Evropska unija otvara Poglavlje 27, u pristunim pregovorima za članstvo Srbije u Uniji, koje obuhvata regulaciju u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Na pitanje da li je tu reč o „slučajnosti“ odnosno pogodnoj okolnosti za Vladu Srbije da odgovori na unutrašnje probleme, ili nečemu drugom, Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za Danas da otvaranje baš ovog klastera, nije slučajnost, ali ni dokaz napretka ni kada je u pitanju zaštita životne sredine, kao ni u političkim kriterijumima – vladavini prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije, organizovanom kriminalu.

– Činjenica da Srbija tek posle osam godina pregovora otvara Poglavlje 27 govori koliko se tokom svih ovih godina na ovom polju nije radilo. To je ocenila i Komisija u svom poslednjem izveštaju, u kom je napredak Srbije u ovoj oblasti ocenjen dvojkom – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, za građane Srbije, koji su sve zainteresovaniji za ekološke probleme, o čemu govori i masovnost poslednjih protesta, ovo je ipak dobra vest.

– Otvaranje ovog klastera između ostalog znači i da će EU u budućnosti mnogo aktivnije pratiti primenu aktivnosti vlasti kada je u pitanju zaštita životne sredine – smatra Nemanja Štiplija.

Naznačimo, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu danas je otvoren Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, poručila je u Briselu, nakon što je Srbija otvorila Klaster četiri u pregovorima sa EU, da je to ogromna motivacija za dalje i da Srbija nastavlja reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

Država se “trese” zbog ekoloških protesta, dok EU otvara Srbiji poglavlje o ekologiji 2
Izvor: FoNet/Vlada Srbije

– Veliki i važan korak i uspeh na kome želim da čestitam svim građanima, vladi, predsedniku. Ovo je nama ogromna motivacija za dalje. Mi nastavljamo reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bi čitav evropski put iskoristili da se bolje živi. Želim da zahvalim svim članicama EU, kao i Evropskoj komisiji, pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, saslušaju i nagrade sve što smo uradili, da idemo brže i da radimo bolje i da u 2022. otvorimo Klaster tri i da se spremimo za otvaranje još jednog klastera – rekla je premijerka Srbije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji ocenio je da je otvarnjem Klastera četiri na Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom potvrđeno da je zemlja „učinila važan korak napred“ ka priključivanju EU.

Država se “trese” zbog ekoloških protesta, dok EU otvara Srbiji poglavlje o ekologiji 3
Foto: Medija centar

– Kada su u pitanju druge reforme, istina je da je Vlada intenzivirala svoje aktivnosti kako bi ispunila tehničke preduslove za otvaranje klastera 3 i 4. Međutim, radi se samo o formalnim aktivnostima, dok situacija u praksi nije ništa bolja u odnosu na ranije godine. Zbog svega ovoga otvaranje klastera Srbiji treba tumačiti pre svega kao političku odluku država članica EU da se napravi pomak u pregovorima sa Srbijom, posle dve godine. Mislim da je jako važan trenutak u kom EU donosi ovakvu odluku, jer među državama članicama sigurno postoji određeni strah da bi nastavak blokade u pregovorima mogao da udalji zvanični Beograd, koji je već odavno zagledan u Peking i Moskvu, od Brisela. Vlasti u Srbiji će i ovog puta ovaj formalan napredak pokušati da predstave kao uspeh, ali otvaranje samo jednog klastera nakon dve godine je najmanji mogući korak napred – zaključuje Nemanja Štiplija.

Takođe, Varhelji je juče podsetio i da reforme vezane za jačanje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom određuju brzinu napretka Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji.

Država se “trese” zbog ekoloških protesta, dok EU otvara Srbiji poglavlje o ekologiji 4
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

– Ovo je snažan politički signal iz EU našoj posvećenosti da se Srbija pridruži EU, ovo je veoma dobra vest za srbiju i Zapadni Balkan. Poslata je jasna i snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman sa zelenom agendom na dobrobit svih građana. EU podržava sve reforme koje se sprovode. To je priznanje posvećenosti Srbije vladavini prava i koracima koji su preduzeti u vezi sa ustavnom reformom u oblasti pravosuđa. Naporan rad mora da se nastavi i ubrza se, jer jedino takvim pristupom Srbija može da ispuni uslove za otvaranje poglavlja. U našem izveštau 2021. Komisija je rekla da je Srbija ispunila kriterijume za dva klastera. Vlad prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju ključni, zato je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu sa realnom ambicijom da otvori dalje klastere – naglasio je Varhelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da su „velike i dobre vesti“ došle iz Brisela, gde je Srbija otvorila jedan pregovarački klaster i to je nazvao „značajnim i velikim uspehom“.

Vučić je u objavi na Instagramu podsetio da taj klaster obuhvata četiri pregovaračka poglavlja koja se tiču transportne politike, transevropskih mreža, životne sredine i energetike, i zahvalio se predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i svim državama članicama, kao i građanima Srbije.

Država se “trese” zbog ekoloških protesta, dok EU otvara Srbiji poglavlje o ekologiji 5
Foto: Nina Čolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.