DS drži sednicu Glavnog odbora, štampa piše da se približavaju "Moramo" 1foto FoNet Božana Pavlica

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke održava se danas u 12.30 časova u Beogradu, u sali Kulturnog centra „Vlada Divljan“, saopšteno je iz DS. Štampa piše da je DS sve bliža zeleno-levoj koaliciji Moramo, koja se i unutar sebe reorganizuje.

Koalicija Ujedinjena Srbija, koju su činili SSP, DS i NS i još neki pokreti, nakon izbora 3. aprila praktično je prestala da postoji, a gotovo da nema ni kontakata među liderima tih stranaka, piše list Nova. List navodi da je komunikacija između lidera SSP, NS i DS slaba, kao i da nema zajedničkih sastanaka.

S druge strane, demokrate sve češće razgovaraju sa Nebojšom Zelenovićem, liderom ZZS, a nedavno je održan sastanak i predsednika DS Zorana Lutovca sa liderima pokreta Ne davimo Beograd.

Razgovaralo se oko dogovora kako se postaviti oko eventualnog Vučićevog zaokreta prema Zapadu. Zaključeno je da su im slični pogledi oko najnovijih pitanja, vezano za Evropsku uniju, njene vrednosti i rusku agresiju na Ukrajinu, ali tema nije bila koalicija.

Radomir Lazović, jedan od lidera NDB, potvrđuje za Novu da je održan jedan sastanak sa Zoranom Lutovcem, predsednikom DS, ali navodi da osim toga nije bilo drugih viđanja kada je reč o njegovom pokretu.

List podseća da je se u okviru koalicije Moramo izdvaja namera Nebojše Zelenovića i Aleksandra Jovanovića Ćute (ZZS i Ekološki ustanak) da stvore jednu organizaciju, u čemu učestvuje i udruženje Skupština slobodne Srbije, čiji su se pojedini članovi kandidovali na listi Moramo, i čija je čelnica predsednička kandidatkinja koalicije Biljana Stojković.

Ideja je da se umesto tročlane koalicije Moramo stvori dvočlana, tvrde politički izvori. S druge strane, podsetimo, postojale su spekulacije pre izbora da je DS pregovarala sa NDB o zajedničkoj listi, ali da to nije bilo prihvatljivo za NDB, pa je DS ostala u Ujedinjenima sa SSP i NS. Politički izvori tvrde i da će DS izvesno imati svoj zasebni poslanički klub u novom sazivu parlamenta.

Predsedništvo Demokratske stranke usvojilo je u petak Deklaraciju o opozicionom delovanju, u kojoj potvrđuje da će „ovakvoj vlasti“ biti oštra opozicija, da neće praviti koaliciju sa SNS-om, niti davati podršku vladi SNS-a.

DS je u saopštenju navela da će se boriti „za društvo socijalne pravde, tolerancije i poštovanja ljudskih prava, za slobodu medija i poštene i slobodne izbore, za podelu vlasti i vladavinu prava u kojoj će sudstvo biti nezavisno i u kojoj će se Ustav i zakoni bezuslovno poštovati“.

U deklaraciji je navedeno da će se demokrate zalagati za parlament koji će biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti, za uređen privredni ambijent i slobodan rad sindikata uz stalni dijalog i međusobno uvažavanje poslodavaca i radnika.

„DS će raditi na razvoju dobrosusedskih odnosa i trajnog mira u regionu, boriti se za ulazak u Evropsku uniju kao i za budućnost Srbije u kojoj će svi građani imati jednake šanse“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari