DS Kragujevac: Vlast nema odgovor ni na jedno pitanje ali je ažurna kod podizanja cena usluga građanima 1Foto: GrO DS Kragujevac

Pitanja kako se troši voda u Kragujevcu, zašto se ulice peru pijaćom umesto tehničkom vodom, nenamensko korišćenje prostora oko Gružanskog jezera odakle se grad snabdeva vodom, ali i odlaganje pepela iz Energetike, samo su neka od aktuelnih tema za koje je kragujevačka Demokratska stranka „prozvala” aktuelnu gradsku vlast.

Današnju konferenciju za javnost GrO DS Kragujevac otvorio je predsednik odbora ove stranke u Kragujevcu Ivan Dubljanin, istakavši da je povod za konferenciju ćutanje kako lokalne vlasti, tako i ministarstva, na pitanja koja su u ime odbora postavili funkcioneri ove stranke u vezi sa funkcionisanjem grada i to zvaničnim putem.

– Obzirom da nisu dobijeni odgovori na sva ova pitanja, upućena je žalba povereniku za informacije od javnog značaja, koji je naložio ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović da na pitanja odgovori u određenom roku. Rokovi su istekli a manir neodgovaranja lokalne vlasti, preneo se i na republički nivo, istakao Dubljanin.

Po njegovim rečima, na žalost umesto da odgovori na postavljena pitanja gradska vlast je praktično priznala odlukom o povećavanju cena određenih komunalnih usluga, da odgovore ni nema i da će rešavanje gorućih pitanja preliti na teret građana Kragujevca.

Na temu poskupljenja cene vode za građane Kragujevca govorio je zamenik predesdnika GrO DS Kragujevac Radivoje Kastratović.

– Od 1. avgusta građani Kragujevca će plaćati najskuplju vodu u Srbiji, jer je gradska vlast donela odluku o novom poskupljenju vode od posto. Iako je cena vode pre samo dve godine podignuta za 35 posto, a pre pet meseci građani Kragujevca zaduženi kreditom od 200 miliona dinara koji je podignut radi obezbeđivanja tekuće likvidnosti ovog javnog preduzeća, opet dolazi do značajnog poskupljenja, na koji način se nesposobnost aktuelne gradske vlasti da upravlja Gradom po ko zna koji put prevaljuje na leđa građana, smatra Kastratović.

U Demokratskoj stranci Kragujevac smatraju da lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom Dašićem, nije dorasla svojoj ulozi, da oni niti znaju kako se vodi grad niti ih to zanima.

– Javašluk, nemar, stranačko zapošljavanje i nepotizam neminovno dovode do posledica koje se ogledaju u disfunkcionalnosti sistema javne uprave, a JP Vodovod i kanalizacija kao jedno od najznačajnijih u sistemu je prava slika i prilika navedenog. Pre par godina radnici ovog preduzeća su bili prinuđeni da stupe u štrajk glađu kako bi se izborili za zarade iole dostojne čoveka, a ni danas nije ništa bolja situacija za zaposlene. Iako bi po svojoj prirodi, svojoj ulozi, značaju i apsolutno monopolskom položaju, ovo javno preduzeće moralo da bude samoodrživo, stabilno i finansijski potpuno nezavisno, mi imamo jednog glomaznog parazita koji jede budžet, zadužuje Kragujevčane, a sve zbog toga jer se doživljava kao stranački plen koji služi za čerupanje, a ne kao žila kucavica sistema gradske uprave, rečeno je na današnjoj konferenciji GrO DS Kragujevac.

Oni su naveli da je direktor ovog preduzeća, Nebojša Jakovljević, čak izjavio da je on zahtevao da poskupljenje bude 40 posto i da je ovo samo polovina traženog uvećanja, tako da je važno da Kragujevčani znaju da ovo nije konačna cifra i da će uslediti i nova poskupljenja vode, koja uz sve ostale namete, čine život jednog našeg prosečnog sugrađanina neizdrživim.

– Šta tek reći za siromašnije slojeve stanovništva, pitaju se kragujevačke demokrate i pozivaju gradsku vlast da povuče odluku o povećanju cene vode i dodatno ne snižava standard svojih sugrađana.

Član GrO DS Kragujevac Mioljub Stevanović Ljupče, obrazložio je pojedinačno o svim podnetim pitanjima, kako lokalnoj vlasti, tako i ministarstvu ali i povereniku za informacije od javnog značaja, koji je na njegove upite naložio nadležnima da odgovore u roku. To se nije dogodilo i vlast je ostala nema, zaključio je Stevanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari