Kragujevčani piju najskuplju vodu u Srbiji zbog nesposobnosti gradske vlasti, poručuje Narodna stranka 1Foto: Z.S.M.

Ovih dana, građani Kragujevca su saznali da će im računi za vodu od 1. avgusta biti uvećani za 20 procenata. Tim povodom regovao je i Gradski odbor Narodne stranke iz Kragujevca.

U obrazloženju tog poskupljenja, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, Nebojša Jakovljević, naveo je da ovo preduzeće posluje sa velikim poteškoćama i da će se ta sredstva iskoristiti za nabavku hemikalija i ostalih sredstava za rad, te da je povećanje cene potrebno zbog poskupljenja energenata, navode oni.

– Podsećamo građane grada Kragujevca da je istom preduzeću, u februaru ove godine, od strane osnivača, grada Kragujevca, odobren kredit u iznosu od 1.7 miliona evra, za, kako je tada navedeno, između ostalog, nabavku sredstava za rad i hemikalija. Takođe, tom prilikom je rečeno da će se rate kredita sa lakoćom podmirivati iz tekućeg poslovanja, ističu u GrO Ns Kragujevac.

Sada, posle pet meseci, saznaje se da sredstva za rad i hemikalije nedostaju, a da JKP „Vodovod i kanalizacija”, loše funkcioniše, pitaju se oni.

Gradski odbor Narodne stranke, na čelu sa dr Predragom Delićem, u svom obraćanju javnosti i medijima, ovom prilikom postavlja pitanja gospodinu Jakovljeviću, direktoru JKP „Vodovod i kanalizacija”:

– Na šta konkretno je potrošeno 1,7 miliona evra u periodu od pet meseci i ko je kriv zbog toga što preduzeće, kojim Vi upravljate, loše funkcioniše i što je naplata potraživanja slaba, gotovo nikakva? Da li je neko od izvršnih rukovodilaca, zaduženih za ovaj deo posla, snosio posledice? Postavljamo pitanje i predsedniku Nadzornog odbora, Dušanu Petkoviću, da li je upoznat sa poslovanjem JKP i da li će odgovorni da snose posledice za javašluk koji vlada u ovom gradskom preduzeću?, samo su neka od njihovih pitanja.

Kragujevčani piju najskuplju vodu u Srbiji zbog nesposobnosti gradske vlasti, poručuje Narodna stranka 2
dr Predrag Delić predsednik GrO NS Kragujevac Foto: GrO NS Kragujevac

Po mišljenju članova Gro NS Kragujevac, naravno, najveća je odgovornost aktuelne gradske vlasti, koja je, kao osnivač ovog komunalnog preduzeća, „aminovala”, kako podizanje kredita, tako i navedeno poskupljenje.

– Zbog nesposobnosti te i takve gradske vlasti, te zbog loše isplaniranih kredita, građani iste vraćaju kroz razna poskupljenja, juče cene parkinga, danas cene vode, a sutra verovatno i poskupljenje ostalih komunalnih usluga, smatraju kragujevački „narodnjaci”.

Po njihovim rečima – istovremeno, interesantna je činjenica da građani grada Beograda, plaćaju po utrošenom kubiku vode 59 dinara, a građani grada Kragujevca, trenutno plaćaju nešto više od 82 dinara po kubiku. Nakon navedenog poskupljenja od 20 procenata, građani Kragujevca plaćaće vodu oko 99 dinara po kubiku, što je za nekih 40 dinara više od cene u Beogradu, odnosno nekih 68 posto.

– Da živimo u normalnoj i uređenoj državi, a ne živimo, i da imamo normalnu gradsku vlast, a nemamo, gospodin Jakovljević, kao direktor i najodgovornije lice u JKP „Vodovod i kanalizacija”, snosio bi posledice, upravo zbog katastrofalnog stanja u kojem se ovo preduzeće nalazi, kao i zbog svega gore navedenog, ističe se u saopštenju GrO NS Kragujevac.

Na kraju, po njima, postavlja se pitanje koliko je visok prag tolerancije građana grada Kragujevca, s obzirom na katastrofalno stanje u kojem se grad nalazi, isključivo krivicom aktuelne vlasti.

– Promene su neophodne i nešto se mora preduzeti, a što se praga tolerancije tiče, gospoda iz gradske vlasti „plešu” po istom već duže vreme, završavaju svoje obraćanje javnosti i medijima članovi Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari