DS: Legalan konkurs za dodelu frekvencija može sprovesti samo REM u kom su nezavisni eksperti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Demokratska stranka (DS) ponovo je zatražila obustavljanje konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija za radio i televizije, navodeći da tome treba da prethode izmene zakona o elektronskim medijima i izbor novih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Potpredsednica DS Tatjana Manojlović ocenila je da legalan i legitiman konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija može sprovesti „samo REM u kojem će biti nezavisni eksperti, umesto sadašnjih režimskih poslušnika predvođenih Oliverom Zekić“.

„Vladajući režim očigledno pokušava da iskoristi sadašnju situaciju u kojoj država praktično nema ni Skupštinu ni Vladu kako bi podelili frekvencije svojim televizijama koje su i do sada koristile te nacionalne resurse. Tako će im osigurati privilegovan položaj i u narednih osam godina i sebi obezbediti potpuno kontrolu nad najvažnijim medijskim resursima koji predstavljaju glavno oruđe režimske propagande“, navela je potpredsednica DS.

Dodala je da sadašnje dozvole za korišćenje nacionalnih frekvencija ističu u avgustu, a da je konkurs raspisan samo za četiri frekvencije koje koriste „režimske televizije Pink, Hepi, Prva i B92“.

„Konkurs za petu i jedinu slobodnu frekvenciju koju je nekad koristila TV Avala uopšte nije otvoren što jasno ukazuje na svesnu nameru vlasti da zadrži potpuno medijsku dominaciju i predupredi svaki pokušaj nerežimskih medija da ostvare nacionalnu pokrivenost i tako postanu konkurentni režimskim glasilima“, navela je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.