DS: Luka Novi Sad prodata u bescenje 1Foto: Preentscreen RTV

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je „Luka Novi Sad“ prodata firmi sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u bescenje, za nepunih osam miliona evra, što je višestruko manje od realne vrednosti tog strateškog preduzeća.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković kazao da je prihvaćena cena tek polovina procenjene vrednosti kapitala „Luke Novi Sad“ i naglasio da bi svaka nezavisna ekonomska ekspertiza pokazala da su tom prodajom oštećeni Novi Sad, Vojvodina i Srbija, navedeno je u saopštenju DS.

„Prodaja takvog preduzeća u bescenje jedino se može objasniti korupcijom i ličnim interesima onih koji u ime države rasprodaju nacionalno bogatstvo i ekonomsku budućnost zemlje“, naveo je Novaković.

On je kazao da su sve privatizacije pod vlašću SNS sprovedene po istom obrascu, u krajnje netransparentnom postupku, sa samo jednim ponuđačem i uslovima koji su kao „nacrtani“ za unapred poznatog kupca.

„Na taj način su prodati i PKB i Aerodrom ‘Nikola Tesla’ i RTB Bor, a sada i ‘Luka Novi Sad’. To više nisu pojedinačni slučajevi već očigledno pažljivo kreiran i razrađen mehanizam u kojem država i njeni građani ostaju bez vredne imovine i resursa, a neke privatne firme i pojedinci preko noći stiču nepojamno bogatstvo,“ rekao je Novaković.

„Luka Novi Sad“ se nalazi na najvažnijoj rečnoj saobraćajnici u Evropi – Dunavu, ali i na ukrštanju drumskih i železničkih puteva i raspolaže kapacitetima za pretovar oko 2,5 miliona tona robe godišnje. U 2017. godini ostvarila je profit od oko 750.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari