DS: Poštujmo žrtve u Srebrenici, okrenimo se ka budućnosti 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Zbog relativizacije zločina, poricanja i suštinske nespremnosti za suočavanje za prošlošću, 11. jul se često koristi kao povod da se ožive podele, prebrojavaju i porede žrtve, veličaju ratni zločinci umesto kao podsetnik koliko su žrtve propatile i kolika je naša odgovornost da se osiguramo da sećanje na njih ne izbledi, saopšteno je danas iz Demokratske stranke (DS).

Iz DS su naveli da se 11. jula „sećamo, žalimo i odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici, u nadi da se njihove sudbine nikada neće zaboraviti“.

Demokrate ističu da je danas važnije nego ikad da „insistiramo na onom što nam je zajedničko, a ne na onom što nas deli, ali i da se zapitamo da li smo istinski učinili sve što smo mogli da izgradimo mir i poverenje u regionu“.

„Nakon više od dve godine života u strahu i oprezu zbog pandemije, uzburkalih emocija zbog ponovnog rasplamsavanja rata na tlu Evrope i ljudima u Ukrajini koji ginu svakog dana, građani našeg regiona ponovo vape za mirom i sigurnošću. Zato je danas važan dan za sve nas, podsetnik, da ne postoji ništa važnije od dijaloga i saradnje za budućnost građana Zapadnog Balkana. Samo kroz istinski dijalog, međusobno poštovanje i uključivanje celog društva u taj proces možemo zaista da se okrenemo budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari