DS predlaže smanjenje PDV-a za ugostitelje 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Demokratska stranka smatra da su nedavno usvojene mere Kriznog štaba i ograničavaje rada ugostiteljskih objekata u suštini neadekvatne i da ozbiljno dovode u pitanje ekonomsku perspektivu i opstanak ugostiteljskog sektora.

„Tokom poslednjih nekoliko godina ulagano je u pozicioniranje Srbije na turističkoj mapi, čije je ugostiteljstvo možda i najbitniji deo, a zbog očekivanog rasta pre izbijanja pandemije mnoge su investicije bile dodatno usmerene upravo ka ugostiteljstvu. Međutim, to je sada sve dovedeno u pitanje i zato je neophodno da država bolje razume suštinu problema i da usvoji mere koje bi omogućile „preživljavanje“ ovog sektora“ – saopštili su iz DS.

Kako su objasnili, ako turizam i ugostiteljstvo budu prepušteni sami sebi, pitanje je kakva ih budućnost čeka. Oni su podsetili da veliki broj građana radi u ovom sektoru, samo u Beogradu više od 60.000 ljudi.

„Primeri drugih država u kojima je ugostiteljski sektor i manje važan nego u Srbiji, pokazuju da su one direktno pokušale da pomognu potrošnju na barem dva načina. Najvažnija mera bila je smanjenje PDV-a za ovu delatnost, pa je tako u Ujedinjenom Kraljevstvu PDV za ugostitelje spušten sa 20 na 5 odsto. Drugi pristup koji se pokazao efikasnim bilo je pospešivanje potrošnje preko posebne vrste vaučera za sve one koji ručaju napolju, a čiji je pokrovitelj bila država“ – objasnili su iz DS:

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu je pozvao vlast da još jednom analizira situaciju i da u dogovoru sa zaposlenima u ugostiteljskom sektoru preduzme mere koje bi dale najbolje rezultate, a među kojima bi svakako trebalo da se nađe i smanjenje PDV-a za ugostitelje.

„Mere koje su do sada donošene su bile problematične, jer su u osnovi bile populističke i u cilju poboljšanja političkog rejtinga, a ne stvarne namere ekonomskog oporavka“ – smatraju u RO DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari