DS: Propagandnom glasilu SNS-a dodeljen status naučnog časopisa – poniženi i nauka i naučnici 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Resorni odbor Demokratske stanke za nauku reagovao je danas povodom dodeljivanja statusa naučnog časopisa glasilu „Napredak“ čiji je izdavač Fondacija za srpski narod i državu. Reč je o fondaciji koju je osnovala Srpska napredna stranka.

Napredak postoji od juna 2020. godine i ove godine je dobilo kategoriju „naučnog časopisa nacionalnog značaja“. Redakcija ovog stranačkog glasila, kao i Fondacija za srpski narod i državu, ne kriju svoju političku orijentaciju – dele istu adresu kao i sedište Srpske napredne stranke. Za druge domaće naučne časopise zahteva se da izdavač časopisa bude naučnoistraživačka organizacija, naučno društvo, ili institucija sa delatnošću od značaja za nauku u suizdavaštvu sa naučnoistraživačkom organizacijom, ili institucija kulture, ali ne i za glasilo Napredak“, naveli su iz DS.

Iz Demokratske stranke tvrde da je namera pomenutog glasila ne samo da pomoću političkih privilegija zauzme mesto na listi prestižnih srpskih naučnih časopisa, već i da promoviše kadrove SNS-a sa upitnom naučnom biografijom i bibliografijom i omogući im ulazak u naučnu zajednicu ili opstanak u njoj.

„Tekstove u glasilu tako potpisuju ambasadori i ministri Rusije, Kine, Izraela i Kipra, članovi Nacionalnog saveta za Rusiju i Kinu, počasni konzuli Srbije, studenti, nastavnici visokih škola, te u najvećem broju nastavnici privatnih fakulteta, čiji se tekstovi klasifikuju kao originalni ili pregledni naučni radovi. Ne samo to – ovo „ogoljeno“ propagandno glasilo Srpske napredne stranke, usmereno protiv Evrope i evropskih vrednosti, dodeljuje i DOI brojeve za šta je propisana veoma stroga procedura. Recimo, za dodelu DOI broja važan je procenat udela radova na svetskim jezicima, a uvidom u izdanja ovog glasila očigledno je da je taj udeo 0.0%“; objasnili su.

Takođe dodaju da je zabrinjavajuća i količina fotografija koja se publikuje u glasilu „Napredak“, tako da to glasilo pre podseća na magazin, a ne na ozbiljan naučni časopis, ali i izostanak tekstova eminentnih domaćih istoričara.

„Iako je glasilo klasifikovano kao naučni časopis iz oblasti prava i politikologije u njemu se u gotovo svakom broju dominantno publikuju tekstovi iz oblasti istorije umetnosti, istorije, bezbednosti, kriminologije. Većina domaćih naučnih časopisa funkcioniše zahvaljujući entuzijazmu, a ne resursima, ali uspevaju da dostignu nivo koji savremena svetska nauka zahteva. Stavljajući u istu kategoriju ozbiljne naučne časopise i stranačka glasila, mladi naučnici neće imati nijedan razlog da ostanu u nauci, kada svako istraživačko postignuće vredi koliko i tekst u stranačkom kvazi-naučnom časopisu“, kažu iz DS.

“Ovakvim postupkom nauka u Srbiji je ponižena. Nikada nauka nije bila tako ogoljeno stavljena u službu jedne političke stranke. Dopuštanjem da glasilo sa otvorenom propagandnom agendom postane ‘naučni’ časopis, aktuelna vlast kapilarno ulazi u sve pore društva. Nakon medija, obrazovanja i kulture, na red je došla i nauka,” poručuju demokrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari