DSHV pozvao građane hrvatske nacionalnosti da se na popisu stanovništva slobodno izjasne kao Hrvati 1DSHV, foto: Julijana Patarčić

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je sve Hrvate u Srbiji da se na popisu stanovništva sa ponosom izjasne kao Hrvati po nacionalnosti, da im je materinji jezik hrvatski i da su rimokatolici po veroispovesti.

U ovoj stranci navode da im je, kao članovima političke stranke posvećene demokratskim vrednostima u svom delovanju, stalo da se kao slobodni i svesni građani izjasne i svedoče o punoći istine sopstvenog nacionalnog i verskog identiteta.

„Recimo popisivaču bez zadrške da smo po nacionalnosti Hrvati, da se služimo hrvatskim jezikom, bez obzira da li u govoru koristimo bunjevačku ili šokačku ikavicu, i da je naša vera rimokatolička“, poručio je predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov.

Dodaju da je opšte poznato da rezultati popisa imaju velike, a ponekada i odlučujuće posledice na društvene procese u društvenoj dinamici manjinskih zajednica, koji prevazilaze okvire pukih statističkih pokazatelja.

„Konkretno, broj članova određene zajednice direktno utiče na broj odbornika u organima samouprave, u korišćenju manjinskih prava često se kao kriterijum za primenu određenog prava i za njegov obim ističe procenat pripadnika nacionalne manjine, što dovoljno govori o političkoj i uopšte društvenoj relevantnosti određene manjinske zajednice. Sve pomenuto tada ima značajne posledice po budućnost Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji“, smatraju u DSHV-u.

Predstavnici hrvatske zajednice su u popisnim komisijama u osam lokalnih samouprava, a značajan broj građana hrvatske nacionalnosti registrovani su kao popisivači.

„Cilj svih navedenih aktivnosti koje smo organizovali i sprovodili bio je da osiguramo uključivanje Hrvata u administrativne strukture popisa i naše proporcionalno učešće u samoj realizaciji popisa. To nam je bilo važno jer to nije bilo obezbeđeno ni zakonom ni pratećim podzakonskim aktima o popisu“, napominju u DSHV-u.

Pripremajući se za popis stanovništva unutar hrvatske zajednice, DSHV se, kako navode, „uprkos negativnoj društvenoj atmosferi“, bavio ohrabrivanjem pripadnika hrvatske zajednice da se slobodno izjašnjavaju, u čemu su podršku pružale i ključne ličnosti u politici, pre svega iz Hrvatske.

Takođe, sprovedena je i kampanja pod sloganom „Znam ko sam!“, u okviru koje su se delili promotivni materijali, od spotova i radio džinglova, preko brošura, letaka i flajera, do reklama u novinama i putem drugih kanala komunikacije.

„U distribuciju ovog materijala uključene su stotine ljudi, a pokrivenost naselja u kojima Hrvati žive u velikom broju je apsolutna. Gotovo svi aktivni subjekti u zajednici učestvovali u svim aktivnostima – od političke stranke, preko hrvatskih kulturnih društava i pojedinaca, do informativnih medija na hrvatskom jeziku, društvenih mreža, a sve aktivnosti su bile više nego uspešne“, ocenjuju.

Ova kampanja je takođe želela da izazove ponos onima koji su zastrašeni ili nesigurni, navode u DSHV-u, kako bi mogli jasno i nedvosmisleno da se izjasne o tome ko su.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari