DSHV zadovoljan brojem glasova vojvođanskih Hrvata na izborima 1Tomislav Žigmanov, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) naveo je danas da je ova stranka zadovoljna ostvarenim rezultatima na proteklim parlamentarnim izborima koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, čiji je bio nosilac liste.

“Postignut je osnovni cilj, a to je da smo vratili predstavnika vojvođanskih Hrvata u parlament Srbije“, navodi Žigmanov.

Dodaje da je zadovoljstvo ove stranke veće jer su dobili poverenje građana u mestima u kojima u značajnom udelu žive Hrvati.

“Naime, oni pokazuju da su Hrvati i meštani u velikoj meri dali poverenje našoj listi i kandidatima na njoj. Gde ima Hrvata u većem broju, gde smo bili u prilici voditi kampanju i gde je bilo značajnije podrške iz vlastitih redova, DSHV je osvojio bolje rezultate u odnosu na prošle izbore“, ocenjuje Žigmanov.

Dodaje da je u svim selima i salašima u okolini Subotice gde u značajnoj meru žive Hrvati, njihova lista bila druga po broju glasova.

„U Maloj Bosni osvojili smo 20,4 odsto, u Đurđinu 19,9 odsto, u Tavankutu s Mirgešom 18,6 odsto, a u Žedniku 16,2 odsto glasova. Na području celoga Grada Subotice, koalicija je dobila poverenje 3.032 glasača. U odnosu na izbore 2020. godine, kada smo nastupali u drugoj koaliciji, to je gotovo 1.000 ili 46,8 odsto više glasova“, kaže Žigmanov.

Navodi i da je u Somboru ova koalicija osvojila 1.200 glasova.

„Od naselja i delova grada s hrvatskom većinom ili velikim udelom, na drugom smo mestu među parlamentarnim listama u Monoštoru (15 odsto glasova), Nenadiću (14 odsto) i Beregu (11 odsto), dok smo treći na Bezdanskom putu s pripadajućim salašima, kao i Gradini“, ocenjuje predsednik DSHV-a.

Takođe, u opštini Bač ova koalicija je osvojila je 497 glasova, što je 6,8 odsto od ukupnog broja važećih glasova.

„U Plavni smo drugi po broju glasova, u Bođanima, Vajskoj i Selenči treći, a u Baču četvrti. Naše tradicionalno uporište je Sonta, u opšini Apatin, gde smo na drugom mestu i osvojili smo 13,8 odsto glasova“, objašnjava Žigmanov.

Prema njegovim rečima, rezultati su ostvareni bez ikakvih ucena i pretnji, bez primoravanja zaposlenih u javnom sektoru, bez kupovine glasova, bez podrške medija, bez lakih obećanja.

„Hrvati su ostali uz nas i kada smo izašli na izbore u neravnopravnim uslovima i kada smo bili stigmatizovani. I to nam je u DSHV-u dovoljno. Njih je ovoga puta bilo znatno više, uprkos brojnim opstruiranjima kako iz sopstvenih redova tako i pretnji koje su dolazile izvan struktura hrvatske zajednice“, navodi Žigmanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari