DSK predao zahtev za rezoluciju parlamenta za ulazak Kosova u EU i Nato 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Demokratski savez Kosova (DSK) saopštio je da je danas predao Predsedništvu Skupštine Kosova nacrt rezolucije u vezi sa osudom agresije Rusije na Ukrajinu i ugrožavanja globalne bezbednosti kao i za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u NATO i EU.

To je, kako se navodi u saopštenju, podstaknuto „novonastalom situacijom globalne nesigurnosti nastale vojnom intervencijom Rusije u Ukrajini“.

DSK je zatražio hitan sastanak poslaničkih grupa da bi se što pre preduzeli neophodni koraci i rezolucija usvojila na sednici Skupštine zakazanoj za četvrtak, 3. mart.

U nacrtu rezolucije piše da Skupština Kosova osudjuje akt vojne intervencije Ruske Federacije protiv Ukrajine kao „akt bez presedana“, kao „akcija koja ničim nije izazvana i suprotna svim medjunarodnim konvencijama koje garantuju suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država“.

„Skupština Republike Kosovo se svrstava uz bok svojih zapadnih saveznika u podršci Ukrajini i njenom narodu. Skupština Republike Kosovo apeluje na Vladu Republike Kosovo da preduzme neophodne političke i ustavne mere za sprovodjenje istih sankcija protiv Ruske Federacije kao i zapadni saveznici i da se koordiniše sa njima u svim daljim akcijama u tom pogledu, uključujući obećanje za eventualni smeštaj izbeglica i doprinos humanitarnoj pomoći za narod Ukrajine“, navedeno je u nacrtu rezolucije.

Istovremeno Skuoština „traži od Vlade Kosova da odmah preduzme sve neophodne radnje za podnošenje zahteva za članstvo u NATO i EU“.

U nacrtu rezolucije se kaže da „Skupština poziva zemlje EU, koje još nisu priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, da što pre preduzmu ovaj politički čin u službi mira i stabilnosti u regionu i EU“.

Takodje se zahteva skraćenje perioda za ispunjavanje svih potrebnih mera za ostvarivanje punih kapaciteta Bezbednosnih snaga Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari