DSK traži od Kurtija da objavi francusko nemački predlog sporazuma 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Šćipe Mjekići traži od premijera Aljbina Kurtija da pojasni sadržaj francusko nemačkog predloga sporazuma i naglašava da za DSK svaki sporazum sa Srbijom mora da sadrži međusobno priznanje.

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com, Mjekići kaže da njena stranka pozdravlja intenziviranje dijaloga Kosovo-Srbija, ali smatra da je neophodno preći sa dijaloga o tehničkim pitanjima na političke diskusije o konačnom dogovoru.

„Neophodno je preći sa tehničkog aspekta na politički, u smislu razgovora o sveobuhvatnom sporazumu, koji treba da se ima obostrano priznanje dve zemlje. Što se tiče raznih predloga koji su kružili, rekli bismo da mi kao i građani Kosova imamo nedostatak informacija“, kazala je ona.

Prema njoj, intenziviranje dijaloga je u interesu Kosova, jer je izostanak normalizacije odnosa, koji bi doveo do međusobnog priznavanja dveju zemalja, stvorio prepreke za Kosovo u međunarodnoj areni.

O pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom kaže da se mora poštovati odluka Ustavnog suda i ključni principi Ustava Kosova.

Govoreći o spoljnoj politici Kosova, Mjekići je kazala da je generalno karakteriše pasivnost, jer nije bilo novih priznanja, niti članstva u međunarodnim organizacijama.

Ocenjuje da zemlje članice EU treba da budu jednoglasne u ukidanju viznog režima za građane Kosova, jer je nepravedno što građani Kosova jedini u regionu nemaju pravo da se slobodno kreće, dok je Kosovo sve kriterijume ispunilo 2018 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari