Dubravka Stojanović: Branim i Vesića kad kažu da će visiti na Terazijama

Istoričarka za Danas o preimenovanju beogradskih ulica i tome kako se zbog protivljenja našla na udaru vlasti i režimskih medija

Ostavite komentar


  1. Dubravka… kazi vise otvoreno da bi najvise htela u Beogradu jedan bulevar Ante Pavelica! Trg Alozja Stepinca, ulica istupljenih Jasenovackih nozeva. Trg zrtava Vukašina Mandrape. Fuj

    1. E, kada bi tvoj mozak razumeo sta je ona rekla. Svi koji se sa vama ne slazu mora da su ustase i izdajnici, a ja vidis mislim da od vas vecih izdajnika nema. Unistili ste sve institucije, pokrali sve zivo, oterali najpametnije na Zapad i vi nekome kazete fuj. Vasa idealna Srbija je ona u kojoj su ostali samo idioti, starci i grobovi. Samo od koga cete da kradete onda? A da radite i stvarate ne umete.

      1. Alal vera Tesla nismo te prepoznali ali Dubravka i Sonja Biserko sigutno.E,sad da li si kandidat za „sitan interes“ ili „korisnog idiota“ prepoznaces sam.

    2. Kako si „genije“ dosao do tog zakljucka citajuci ovaj tekst, ako si uopste pismen da procitas?

      1. Pa , čovek je uzimajući u obzir dosadašnje delovanje Dubravke došao do zaključka da bi ona želela više ulicu Ante Pavelića . I ja isto mislim. A ti ne? Kaj ne, prosim lijepo?

    3. Svako ima pravo biti glup, neobavešten, neobrazovan, samo mi nije jasno zašto ima potrebu da to svima pokazuje?

    4. „Primorska, Zadarska, Dalmatinska, Dubrovačka, Bosanska, Mostarska, Sarajevska, Srebrenička itd. Dobile su svoja imena prilikom prvog stručnog imenovanja ulica 1896. Tada je to bila mentalna mapa srpskih zemalja…“
      Da prevedem umivenim radikalima na Srpski jezik. Navedena imenu ulica su lokaliteti na kojima je živeo Srpski narod, brisanjem tih imena brišemo Srpsku istoriju tako da u skorije vreme možemo očekivati da, bivši DS-ovac, Vesić.G. predloži promenu imena i Kosovske ulice…
      Mislite o tome Vi veliki Srbi

      1. U Beogradu ne postoji Srebrenička ulica. Postoji u Starom gradu, ulica Srebrnička, koja je nazvana po planini u zapadnoj Srbiji. Dalmatinska ulica je povezana sa istorijom Srba, ali Zagorska uopšte nije.

    5. E bravo! Ko joj dade diplomu u ruke taj je mnogo zabrljao. Ova je odvratna zenturaca, ali je gori onaj ko ju je pustio u posao i dodelio joj rekao bih vrlo visoke funkcije. Nazalost mislim da se ona nikad nece svideti zapadnim gazdama, jer ce oni znati da je ona izdajnica. Svaki zapadnjak ce vise voleti Srbina, pa makar cak i bio protiv Srba, jer svako vise voli original nego kopiju. Ova bi volela da bude Hrvatica ali ne moze jadna. Posebna dijagnoza. Pokatolici se zeno brate i budi Hrvatica, ali idi u Zagreb onda! Beograd te ne zeli.

  2. da nemamo dovoljno podataka o tome ko je bio Blagoje Jovovic mogu da razumem da je vazan argument. Ali ako je principijelno protiv ubstva i uzimanja pravde u svoje ruke, da li je i Gavrilo Princip po njoj terorista i ubica (kako su ga u poslednje vreme predstavile zapadne zemlje) ili revolucionar i borac za slobodu i pravdu?

    1. Ili, da li je teroridta onaj nemacki oficir, koji je pokusao atentat na Hitlera pri cemu su stradali „nevini“ oficiri?

    1. Što se tiče preimenovanja starih ulica koje nose imena gradova i oblasti iz SFRJ gospođa Stojanović je potpuno u pravu i sramota je da se nacionalno osvešćeni Srbi, među kojima i sebe ubrajam, nisu oglasili u kontekstu zaštite starih naziva ulica, jer time Beograd ne prestaje da bude samo jugoslovenska metropola nego i srpska , a sve zarad toga da postane srbijanska palanka.

  3. Pročitao sam ovaj tekst u jednom dahu. Jedino što mogu da kažem i poručim je to da i da Vas nema , trebalo bi Vas izmisliti. Hvala za sve izrečeno.

  4. Da li je ovoj gospodji problem ime atentatora na Pavelića ili, atentat na Pavelića?! Ako je u pitanju ime, ulica može da nosi sledeće ime: „Ulica heroja atentata na Pavelića“. Interesantno je da se niko nije javio da ospori „najnepouzdaniji izvor“ odnosno memoare gospodina Jovovića osim ove dežurne „dekontaminerke“.

    1. Zena isla u skolu pa zna i reaguje a sto u Srbiji samo znaju ono sto im je pricala baka je posebna tragedija

      1. Otkud znate da je uopšte išla u školu? Na kraju krajeva više verujem svojoj baki nego ovoj „dekontaminerki“ čiji je domaći zadatak da Srbe svede na narod bez prošlosti i, shodno tome, i bez budućnosti.

    2. U tom slučaju može „ulica heroja neuspešnog atentata na Pavelića“ ili “ ulica neuspešnog heroja atentata…“
      Sve znalac do znalca i stručnjak do stručnjaka

  5. Uvek sam za slobodu govora. Ipak, onaj ko prica, mora da ima osecaj ukusa i odgovornosti, pogotoo ako to radi javno. Ako toga nema, onda je njegovo izlaganje puk bezobrazluk i samozadvolavanje.

  6. Osobe poput Dubravke Stojanovic zarobljene u 1946 godini misle da i dalje postoji samo istorija koju su pisali skojevci i komunisti.
    Sutjesjka i Neretva epske bitke smesno i tuzno,pre ce biti epska bezanija preko reka i planina.
    Cenjena koleginice primenite na sebe to sto su vas ucili na prvoj godini studija.

    1. Evo ih pseudoistoričari, koji se iz dobrote svog srca javljaju da edukuju druge. Dubravka Stojanović inače ima 25 godina i 0 godina radnog staža kao profesorka i naučnica, pa ćeš ti da je obrazuješ u kritici istorijskih izvora. O tome se dragi kolega samo bubači, makar u moje vreme, a u ovo vreme može biti samo gore, sa prezentacija i iz jedne knjige. Studenti istorije i „istoričari“ (šta to uopšte znači, nastavnici istorije? jer se pisanjem bavi 0.5% diplomiranih, masteraša, o doktorantima pssst, ti pišu samo kad moraju da se upišu na sledeću godinu studija, a i tad je bolje da ne napišu ništa), sem ako nisu odabrani šeširom za razvrstavanje iz Hari Potera, ne vide praktično nikada istorijske izvore, a kamoli da znaju da ih kritikuju i istražuju.
      Kao neko ko je slušao njena predavanja na trećoj godini istorije, ona je jedna od možda troje (ali možda) profesora na tom mučenom odeljenju koja je zapravo uvek imala šta da kaže. Ovi ostali bi bolje karijerno prošli da se prešaltaju u pravoslavne popove i popadije.

  7. Jedina prava istoricarka koja nije deo pseudoistoricarske Memorandum dum dum dum grupe. Ista Memorandumska kresticevska grupa je podstakla srbe na antibirokratsku revoluciju i rat od Slovenije do Kosova. Hvala gospodjo Stojanovic za vas profesionalni angazman i licnu hrabtost da se suprotsavite ratnohuskackim pseudoistoricarima.

  8. Na ssvu sreću, Dubravka Stojanović neče morati da brani Vesića od onih koji žele da ga „bese “ na Terazijama, jer se to neće desiti. Na Terazijama su na vešalima nažalost skončavali rodoljubi, za vreme okupacije, a Vesiću treba još dok je u punoj snazi, podići spomenik na istim tim Terazijama, kao jednom od najvećih „upropastitelja“ Beograda, jednog od najstarijih evropskih gradova. Čudi me samo što se dotični umetnik nepresušne mašte nije odmah setio da umesto ili pre preimenovanja ulica koje nose sramna imena, promeni naziv palate Albanije. Ali nikad nije kasno.

  9. Snezana Congradin i njena opsesija tom albanskom tvorevinom na Kosovu, nema tog teksta koji je napisala a da nije provukla priznanje. Jasno je nakon citanja samo nekoliko njenih tekstova da su prisutna licna i nacionalna opterecenja u vezi Srba ali da li je potrebno ici zbog toga u drugi ekstrem i postati veci albanski nacionalista nego sto su to mnogi Albanci? Isto tako, Dubravka Stojanovic je izjavila da je protiv uzimanja pravde u svoje ruke: „Jer tu se postavlja pitanje ko je taj koji će odrediti granice te „ljudske pravde“, koja će to „komisija“ propisati koga je u redu ubiti a koga ne.“ Zar isto ne vazi i za to koji narod i koja drzava ce se kazniti oduzimanjem dela teritorija a koja ne, ko to propisuje da Srbija mora da se odrekne dela svoje teritorije jer to je „sreca“ i „pravda“ a da Hrvati ili Albanci ne moraju da se odreknu ni jednog kvadrata onoga sta smatraju za svoju teritoriju? Snezana Congradin i drustvance?

  10. Dubravka bi najviše volela da imena ulica u Bgd budu , ako može: Fra Sotona Majstorović, Ljubo Miloš, Jure Francetić, Rafael Boban, Alojzije blaženi, Maks Luburić, , Artuković i ostali njeni idoli, kojih je mnogo.

    1. Pa sad jedan od tvojih pod imenom „marko“ je vec slicno napisao. Za originalnost treba mozak, a da mozga imas ne bio naprednjacki trol.

      1. Ne razumem šta govoriš? Valjda sam ja SNS bot? Glupane. Ja samo konstatujem da bi ona želela ulice naziva koje sam nabrojao. Šta ti tu nije jasno? Previše si pametan da bi to razumeo?

      2. Ja sam proširio spisak ulica koje bi ona voljela da nose imena njoj bliskih ljudi. Kaj nisi to shvatio magarče.

      3. Čudno je kako su vama drugosrbijancima, svi koji drugačije misle , naprednjački trolovi. Kakvi ste vi magarci, inspirišete.

      4. Ipak sam ja SNS trol i mozak mi ne služi da mislim nego da budem bot i jedem sendviče. Kakv si ti glupan? Glupanderu drugosrbijanski i mamlaze.

  11. Interesuje li nekoga kakve zlocine je cinio ovaj cetnik ili radi se o drugoj drzavi

  12. Divan, pametna, hrabra Dubravka…..
    Sjajan intervju
    Potpisujem svaku njenu reč

  13. Dok je ljudi, pravde biti neće.
    Dok je istoričara istina neće biti sasvim jasna i poznata.
    Više od polovine ulica u svim gradovima sveta nose imena ljudi koji su , na neki način, bili ubice.
    Niko od njih nije heroj za sve.
    Siroti Gavrilo Princip je mislio i želeo najbolje, ali je zbog toga nastalo najteže stradanje Srba.
    Gorana Vesića ne treba vešati na Terazijama, ali zaslužuje i on i njegov gazda doživotni zatvor!

  14. Bice vrlo zanimljiva jedna stvaj ovoj prici. Kada za 20-30 godina neko negde kaze kako vas Srbe ista povezuje sa tim teritorijama i gradovima poput Dalmacije, dezurni kreteni koji ovde pisu o ulicama Ante Pavelicu ce se prvi dosetiti da su se te ulice zvale po nekim gradovima i oblastima. A sada su prvi u redu da se imena menjaju i pored toga sto imena tih ulica datiraju (nekih) i od pre sto i kusur godina.

    1. Admine, je l dozvoljeno vređenje. Ako ja nekog nazovem pogrdnim imenom ne objavljuješ komentar. Alo ujkane , nemoj se nervirati, nije dobro glede ljepote, kaj ne?

  15. U slučaju preimenovanja ..ulica u Beogradu…tj davanje jednoj ulici r jednog …. Po istorijskim podacima …
    četnika …Vesić je i ovog puta ..kao i bez broj puta ..do sada samo još uvek upotrebljiv
    Otirač …prljavih cipela???

  16. Ja mislim da Dubravka nije u pravu. Ulice treba da dobiju i Zvezdan Jovanovic, Legija, Arkan, Karadzic, Mladic, Ljotic, Nedic, Parovi, Farma, Kasandra, Ljovisna, Sulejman, Ceca, Milosevic, Mira Markovic, Seselj, Vucic, Dacic, Vesic, Jutka, Pahomije… tako da svako jasno zna gde i s kim zivi. To je ono sto je u Srbiji pametno, lepo i pravedno. A ne ovako da covek zbunjeno nepotrebno tumara i gubi vreme dok sve to ne shvati sam, uprkos svima, pa najranije u svojim dvadesetim bezi glavom bez obzira.

    1. @fake Zoran Knežević

      Po pokazanom u komentarima, sto se tice psihopatologije odlicno se uklapas u one koje si nabrojao, jedino sto nisi imao prilike da se iskazes, osim po komentarima. Na svu srecu.

      1. Ujdurma sa Vesićem i prof. Stojanović je klasična tzv. „lažna zastava“, jer se pomenutom inicijativom Vesića srpska prestonica svodi na srbijanski administrativni centar. Zašto Srbi prečani nemaju pravo da u Beogradu imaju ulicu grada u kome su rođeni, a mnoge generacije Srba pre toga su tamo stolećima opstajale. Ako je postojala želja da se oda počast žrtvama NDH ond je bilo primerenije da neka ulica ponese naziv po Jasenovcu ili jasenovačkim žrtvama, po Rabu, Prebilovcu ili Korićkoj jami, a na posletku i po Dijani Budisavljević.

      2. Slozio bih sr sa gospođom Dubravkom ako bi prosla jedna letnja sezona u Splitu a da ne bace jedan automobil sa BG tablicama u more ili fizicki ne napadnu srbina. Do tada treba reciprocno odgovarati. Nabrojite mi koliko ima putokaza na autoputu od Županje a da na njima pise Beograd.

    2. Opet ovaj moj imenjak i prezi,menjak, svojim komentarima pokušava da me popravi i izvede na pravi put. Ili, da me dezavuiše? Samo mi nije jasno, zbog čega? Pitam se i zašto je izabrao baš moje ime i prezime? Da li se radi o ljubavi na osnovu razloike u mišljenjima, kažu da se suprotnosti privlače ili, da stvori utisak kako da sam ja osoba bez stava i mišljenja. Zar Vam nije bilo lakše da me nazovete bot, što većina čini, nego se trudite i idete okolo „Kao kiša oko Kragujevca“?

      1. Pustite Vi Kragujevac, Vi u stvari stalno kružite oko Laze, a nikako da se skrasite tamo, konačno!

        1. Čekam da Vas otpuste pa da uskočim na Vaše mesto. Zbog toga stalno kružom ali, kako mi se čini, nikako da izadjete. Mora da ste se teško zapustili.

          1. Evo izaćiću, samo da bih Vama oslobodio mesto, a i ovaj portal oslobodio Vaših komentara!

  17. Ne bih nikad davao imena ulica po znamenitim licnostima,pa makar ona bila istorijske velicine,jer svaki covek na ovim prostorima nije sto odsto idealan da neka ulica ponese njegovo ime! Svaki od njih ima ucinjeno bar neko zlo! Toliko lepih toponima ima se uzeti za nazive ulica! Sto se tice ove propasti od vlasti u Beogradu? Pitam se kako da gradimo prijateljstvo u regionu kad se pojave Vesici sa svih strana i vrate nas pet koraka u nazad a pravimo tek milimetre napred!

  18. Ovo vam je klasicna skola Srbskog tuzilastva naprimer.
    Prave se ludi kad treba argumentovano odluciti da li je nesto pravedno ili ne.
    Jasno nam je ko dan da imaju losi i dobri koji se prepoznaju po delima svojim, ETIKA je slozena stvar ali istovremeno je prosta dok nasi mudraci palamude…

  19. A što njoj niste stavili lažnu sliku, kao što ste stavili lažnu sliku nekog bratatog zapuštenog ko zna koji je? Što niste stavili sliku recimo Mire Marković? Proveravajte slike i podatke koje objavljujete, i ne navijajte objavljivanje lažnih slika.

  20. Pod uslovom da je Blagoje Jovović zaista uradio ono što je tvrdio, cenim da je ispravno postupio jer su žrtve NDH dovoljno opravdanje i zavet da se nedela i zloči i nad njima ne mogu oprostiti, pogotovo ne onima koji se za iste nisu pokajali. Nije mi poznato da je prof. Stojanović osudila akcije mosadovih agenata nakon Minhena 1972. ili partizane na Blajburškoj cesti. Ne mislim da je teebala da ih osudi, ali kažem da je pofesorica očito nedosledna i neprincipijelna.Jovović je podsetnik da Srbi imaju nešto južno od pupka i da nisu samo ovce za klanje. Međutim, Vesić i Stojanović nas uče da smo i dalje ovce za šišanje.

  21. Dok „intelektualna elita“ mlati praznu slamu, otpušteni radnici, oni koji su počevši sa 5.oktobrom do danas opljačkani i isterani na ulicu, razmišljaju kako ih zabole ona stvar kako se ta ulica zove. Oni hoće prvo hleba. Ali lakše je imenovati i preimenovati nego hleba dati. Isto je sranje širom regiona, ni kruha, ni hleba, ni hljeba, svuda sirotinja isto najeba.

  22. A zašto da ga braniš, neće ga obesiti jer u Srbiji nema smrtne kazne- iako je i on i svi drugi veleizdajnici, kada bi zakon propisivao smrtnu kaznu, trebali da vise! Ako ti je toliko drag, vodi ga kući, možda još može da ti posluži kao kućni sluga. Zna on to, znaš šta je radio pod Vučićem -slugarao, ite kako!

  23. Zadnji put kad su političari visili na Terazijama sledećih 40 godina njihovi naslednici nisi krali…samo kažem!

  24. Vesić je kriminalac koji sakati Beograd. Sve po nalogu ,,av“!!! Nije ni sam kolika je ujedno i budaletina. Nije svestan da će mu se jednom mandat završiti! On to ne može da shvati jer je budala u ortodoksni glupan i lažov i da će ga šef jednog dana pustiti niz vodu!!! ,, Ljubav“ je toooo….

  25. Siguran sam da većina ljudi koji komentarišu nisu pažljivo pročitala tekst, ako su ga uopšte čitali. Nije sporno da je Pavelić zločinac, veliki, najveći. Ako bih se odlučio donositi presudu: zna se! Kako kazniti takvog monstruma? Čini mi se da je svaka smrt, neka mi Bog oprosti, suviše blaga. Uzeti pravdu u svoje ruke, biti i sudija i krvnik? Velika je to muka bez obzira koliko su veliki i opravdani razlozi! Privesti ga pravdi, suditi mu, razgolititi pred svetom njegov izopačeni um! Pokazati i dokazati, ako je to moguće, njegovim sledbenici (a svedoci smo da ih još ima) užas koji takvo delovanje stvara! E to je hrabrost i pravdoljubivost!
    Sećate li se bakice što ubi „investitora“? Sve je pokušala da zaštiti svoju imovinu i život svog sina. Išla u Policiji, u opštinu, pisala molbe i žalbe, i na kraju, jedino rešenje koje joj je ostalo:uzela je pravdu u svoje ruke. Izvinjavam se što sam uzeo ovakvo poređenje jer je skroz neprimereno. Njoj je u tom trenutku „kontraverzni biznismen“ bio i Pavelić, i Hitler i Tito…. Da li je ispravno postupila?
    Da li je moglo drugačije? Ko je kriv za ubistvo, ona, sistem, nasilnik….
    Zaboravio sam kako se zove, možda bi joj trebalo posvetiti ulicu? Ili ne?
    Ne znam odgovor, ali moja prva reakcija me uplašila a bila je To bako! A kako je baki?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.