Dušan Janjić: Kurti dokazuje patriotizam podizanjem tenzija 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić komentarisao je danas, u emisji „Probudi se“, na Novoj S, naslove iz današnje štampe koji se između ostalog tiču preregistracije vozila na Kosovu, budućeg direktora BIA, i toga kako je Štajnmajer završio u skloništu.

Od januara 2017.godine bila je priča ne damo Trepču, pa je Trepča završila kod kosovske privatizacione agencije, onda se usput doda Zajednica srpskih opština i to tako traje do prošle godine. Od aprila prošle godine tablice su osnov za političku mobilizaciju, podizanje barikada, za izlazak na izbore u stvari. Tada su bili lokalni izbori na Kosovu pa parlamentarni u Srbiji i sada niko ne spominje Zajednicu srpskih opština. Šta nije u redu, od 2017. godine kada su počele da se koriste barikade istovremeno je išla ta ideja o razgraničenju, podeli teritorija. Tih barikada nikada nije bilo na jugu gde živi više Srba nego na severu, koje je, većina srpskih političara je tako mislila, minimum koji Srbija treba da zadrži“, objašnjava u emisiji „Probudi se“ Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

Podseća da je tu ideju Vučić obnovio 2017.godine sa planovima koje je imao sa Ramom i Tačijem.

„Ne bave se političkim dijalogom, njihov osnovni posao je političko rešavanje i upravljanje sukobima a ne proizvođenje sukoba. Političari, Hašim Tači nekada, pa Kurti sada, kao i Vučić koriste taj mehanizam podizanja tenzija da se, u suštini, ništa ne bi rešilo.

Prema njegovim rečima evidentno je da je u toj igri nadmetanja sa Vučićem, od aprila prošle godine, Kurti gubio, iako i dalje osvaja najveći broj glasova, ali mu pada broj. On, smatra Janjić, ne zna za drugi način osim tzv .politiku reciprotiteta, što je njegov način da pokaže svoj patriotizam prema Albancima, piše Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari