Dva zatvorenika iz Gvantanama u Srbiji 1

Dva zatvorenika iz Gvantanama biće prebačeni u Srbiju u okviru napora Vašingtona da zatvori ovaj vojni zatvor u pomorskoj bazi SAD na Kubi, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova, čime je broj zatvorenika u Gvantanamu smanjen na 76, pošto je prethodno za 27 odobren transfer u jednu od odgovarajućih zemalja.

„Sjedinjene Države cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori zatočenički objekat Guantanamo Bai“, rekao je državni sekretar Džon Keri u saopštenju, ističući da je to „značajan humanitarni gest.“

To je prvi put da su SAD nekog zatvorenika prebacile u Srbiju, rekao je portparol Stejt deparmenta.

Obamina administracija je obavestila Kongres o svojoj nameri da obave transfer ova dva zatvorenika, u skladu sa zakonom, rekao je zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.

Predsednik Barak Obama se nadao da će zatvoriti zatvor tokom prve godine mandata u 2009. godini, ali je bio suočen protivljenjem mnogih republikanskih poslanika, kao i nekih kolega demokrata.

Kako navodi Rojters, Davlatov je bio spreman za transfer još pre skoro šest godina, dok je El Dajfiju transfer odobren u oktobru prošle godine.

Protiv većine zatvorenika preostalih u zatvoru optužnice nisu podignute niti je bilo suđenja od kada su u pritvoru posle 11. septembra 2001, napada na Sjedinjene Američke Države, podseća Rojters. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari