Od ukupno 24 vojne vežbe koje će Vojska Srbije ove godine imati sa vojskama drugih država, dve će biti održane sa Rusijom, a ostale sa zemljama članicama NATO, saznaje Danas u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

– Danasu je potvrđena informacija koju je objavio predstavnik Ministarstva odbrane Rusije pri Ratnom vazduhoplovstvu Igor Klimov – da će vojni piloti Rusije i Srbije izvesti zajedničke vežbe u septembru. Kako nam je rečeno u Ministarstvu odbrane Srbije i Vojsci Srbije, još nije utvrđen tačan datum i lokacija druge vojne vežbe sa Oružanim snagama Ruske Federacije.

Sagovornici Danasa ističu da je broj vojnih vežbi sa Rusijom neuporedivo manji od onih koje će biti izvedene sa članicama NATO, ali da je zbog ukrajinske krize i fokusa na srpskoj politici koja se zasniva na poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, s jedne, i odbijanja uvođenja sankcija Rusiji, s druge strane – medijima mnogo zanimljivije ono što je vezano za vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom. Dodajmo ovome i činjenicu da je Srbija višestruko kritikovana od strane EU jer se nije priključila režimu sankcija, uprkos proevropskom kursu Vlade Srbije.

Interesantan je i podatak da je prva zajednička vežba Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, u istoriji dve zemlje, dogovorena i održana usred ukrajinske krize i otvorenog sukoba na relaciji EU-Rusija, u novembru 2014. Informacija o tome čuvana je u tajnosti, a u domaću javnost stigla je preko ruskog Ministarstva odbrane. Iako su srpski zvaničnici tvrdili da informacija o vojnoj vežbi nije bila tajna, činjenica da nije pravovremeno najavljena u medijima, tumačila se kao bojazan Vlade Srbije od negativnih komentara EU. Nepunih mesec dana ranije Beograd je upriličio vojnu paradu, tokom posete Vladimira Putina, povodom obeležavanja 70-godišnjice od oslobođenja Beograda, što je i dalje predmet kritika pojedinih zapadnih zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari