Dveri: Prihvatanjem predloga EK o Kosovu i Ohridski dogovor, Srbija bi ugrozila suverenitet 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Nakon predloga Evropske komisije da sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine iz Brisela i njegov implementacioni aneks iz Ohrida postanu i formalno sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU, Srbija može ili da prihvati takvu odluku i da se odrekne Kosova zarad daljih evrointegracija, ili da „u celosti odbaci ovakav predlog Evropske komisije“, saopšteno je danas iz Dveri.

U saopštenju se navodi da bi Srbija, prihvatanjem ovakve odluke EU, „ugrozila suverenitet“, a da bi se u isto vreme „pogazila Rezolucija 1244 SB UN, koja je međunarodno-pravna brana secesiji naše južne pokrajine“.

https://www.danas.rs/tag/ohridski-sporazum/

„Druga mogućnost je da se odmah i u celosti odbaci ovakav predlog Evropske komisije, a samim tim i protivustavni dokumenti iz Brisela i Ohrida. Na ovaj način zaustavili bismo negativne posledice dosadašnje pogubne pregovaračke politike aktuelne vlasti i nastavili borbu za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije. Na taj način bismo dobili i na vremenu da u nekom povoljnijem geopolitičkom trenutku rešavamo ovo, za nas Srbe presudno istorijsko i državno pitanje“, navodi se u saopštenju.

Dveri smatraju da je, pre bilo kakvih daljih odluka u vezi sa Кosovom, politički mudro sačekati epilog rata u Ukrajini, izbora za Evropski parlament i predsedničkih izbora u Americi, kao i da će, kao vanparlamentarna stranka, „nastaviti borbu za odbranu i očuvanje Кosova i Metohije“ u sastavu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari