Dveri i Zavetnici pozvali na sutrašnji protest podrške Srbima sa Kosova i Metohije 1Foto: Vojin Radovanović / Danas

Poslanici Srpske stranke Zavetnici i Srpskog pokreta Dveri – Patriotski blok pozvali su sve srpske patriote da dođu na skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije sutra, u sredu, u 19 časova ispred Crkve Svetog Marka u centru Beograda.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zamenik predsednika poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici Nikola Dragićević je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji poslednjih godina, a naročito poslednjih meseci, trpe žestok teror i da im je podrška sada potrebnija nego ikada.

„U danima kada se Srbi na Kosovu i Metohiji hapse, kada ih albanski teroristi tuku, u centralnoj Srbiji se donosi odluka o puštanju trojice pripadnika takozvanih bezbednosnih snaga Kosova, koje je i sam predsednik nazvao teroristima, i koji su uhapšeni na teritoriji Srbije sa oružjem i opremom za izviđanje, da se brane sa slobode“, rekao je Dragićević.

On je ocenio da je to nastavak pogrešne politike počete još 5. oktobra 2000. godine kada su vlasti „puštale albanske teroriste“ iz zatvora u Srbiji.

„Za to vreme u šiptarskim zatvorima desetina Srba trunu. Njih maltretiraju i tuku. Otimaju ih i hapse sa kućnog praga ili s posla, a vlast u Beogradu ne čini ništa da to spreči“, rekao je Dragićević.

On je dodao i da vlast u Beogradu svojom „nedgovornom politikom prema Kosovu i Metohiji kupuje vreme“, ali ne da bi našla rešenje za Srbe na Kosovu, već da bi ostala što duže na vlasti, pritom se odričući najznačajnijih nacionalnih interesa.

„Zato pozivam sve srpske patriote da sutra, 28. juna, na Vidovdan, dođu ispred Crkve Svetog Marka na skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dragićević.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ponovio je taj poziv jer je sada potrebnija nego ikada solidarnost sa Srbima na Kosovu „koji trpe neviđeni teror“.

„Za taj teror su još od bombardovanja 1999. godine odgovorni okupatori koji su omogućili albanskim teroristima da dođu u takvu poziciju. Međutim, oni to ne bi mogli da ostvare da nemaju podršku iz Beograda“, rekao je Obradović.

On je ocenio da „albanske terorističke jedinice“ nisu mogle da dođu na sever Kosova do dolaska SNS na vlast 2012. godine.

„Tada je postojao organizovani otpor. Nije bilo moguće da albanski teroristi upadaju i hapse Srbe u frizerkom salonu ili u autoperionici“, rekao je Obradović.

Dodao je da Patriotski blok zato kritikuje i Albance i njihove mentore, ali da mora da pomene i vlast u Beogradu, koja je u velikoj meri to omogućila.

„Ova vlast je omogućila ovu okupaciju počevši sa prihvatanjem Briselskog sporazuma, preko francusko-nemačkog predloga za rešenje Kosovskog pitanja, do povačanja hiljade Srba sa Kosova i Metohije na miting SNS, čime je sever pokrajine ostao nebranjen i bukvalno predat na tacni Kurtiju“, istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari