Miloš Ković pozvao na protest na Vidovdan ispred Crkve Svetog Marka, uz podršku "državotvornog bloka" 1foto: Dveri

Predsednik „Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“ Miloš Ković, na konferenciji ispred Predsedništva, pozvao je građane na protest 28. juna, na Vidovdan, ispred Crkve Svetog Marka, kao znak protivljenja vojnoj vežbi sa NATO „Platinasti vuk“, hapšenju i ranjavanju Srba na Kosovu i Metohiji, kao i „defetističkoj kosovskoj politici“ Aleksandra Vučića. Protest se održava uz podršku parlamentarnih grupacija koje pripadaju „državotvornom bloku“ poručili su poslanici Dveri i Zavetnika Boško Obradović i Nikola Dragićević.

Ković je naveo da pomenutu vojnu vežbu smatra poniženjem, jer su trupe ovog vojnog pakta prisutne na Kosovu i Metohiji dok se dešava ranjavanje i hapšenje srpskog stanovništva.

Ković se usprotivio vojnoj vežbi sa NATO, a svoje obraćanje završio porukom „Stop nasilju i teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji, stop zločinačkoj vežbi, zločinačkom savezu NATO pakt“.

On je osudio i pretnje koje je dobio poverenik ovog pokreta za KiM Nebojša Jović i dodao da su Srbi na KiM dovedeni da se plaše drugih Srba jednako kao od Albanaca, te da tome svedoče i jučerašnja dešavanja prilikom dolaska opozicionih narodnih poslanika u Severnu Mitrovicu.

Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika, rekao je da nakon niza strašnih stvari koje su se Srbima na KiM desile u „poslednjoj fazi vojne okupacije i završavanja plana etničkog čišćenja“ izostaju reakcije opozicionih lidera i zvaničnog Beograda.

Dragićević je dodao da je neodgovorno i paušalno predsednikovo obijanje da ne obavesti građane o dešavanjima na sastanku s predstavnicima Kvinte.

Predsednik Dveri Boško Obradović izneo je zahteve „državotvornog bloka“, a između ostalog traže se posebna sednica Skupštine Srbije na temu sitaucije na KiM i francusko-nemačkog sproazuma, vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, povratak pripadnika srpskoh policijskog i bezbednosnog osoblja na KiM shodno Rezoluciji 1244, ali i da predsednik Skupštine raspiše lokalne izbore za četiri opštine na severu KiM.

Obradović je istakao da svi protesti „Srbija protiv nasilja“ bi kao temu morali da imaju i nasilje nad Srbima Kosovcima, te da podržavaju najavljeni protesta „Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“.

Upitan koji je stav ostatka državotvorne opozicije, čiji predstavnici nisu bili na konferenciji, Novog DSS-a i POKS-a, rekao je da su oni sprečeni bili da dođu, te je dodao da bi u zahteve trebalo dodati ostavku predsednika Skupštine Vladimira Orlića koji je, ocenio je, slagao kada je obećao sednicu oko francusko-nemačkog sporazuma.

Kompletni zahtevi su – hitno održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije na temu goruće situacije na severu Kosova i Metohije i francusko-nemačkog sporazuma, da država Srbija zatraži hitno održavanje vanredne sednice SB UN na temu krize na severu KiM, da se od kompletne međunarodne zajednice zatraži osuda albanskog terora i nasilja nad Srbima na KiM,
da se svim diplomatskim putevima od svih država sveta zatraži angažovanje oko puštanja na slobodu svih uhapšenih Srba na KiM, da se insistira na povratku srpskog policijskog i bezbednosnog osoblja na KiM, kako to predviđa obavezujuća Rezolucija 12 44 SB UN, da se donese odluka o obnovi srpske Civilne zaštite za četiri opštine na severu KiM, da Srpska lista više ne može da govori u ime Srba sa KiM i da se izaberu novi predstavnici Srba sa KiM za sve buduće pregovore, da predsednik Narodne skupštine raspiše lokalne izbore za četiri opštine na severu KiM (Kosovsku Mitrovicu, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić).

Ove grupacije su i ranije održavale slična okupljanja protiveći se prihvatanju evropskog predloga za Kosovo i Metohiju ili, kako ga nazivaju, francusko-nemačkog predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari