Kosovski poverenik Nebojša Jović: Dobio sam pretnje zbog kojih moram da napustim politiku 1Foto: Medija centar

Kosovski poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojša Jović saopštio je da zbog najnovijih pretnji koje je dobio „s mesta više nego ozbiljnog“, mora da odustane od svih političkih aktivnosti vezanih za rešavanje pitanja Kosova.

Jović, koji živi u Severnoj Mitrovici, istakao je da je u poslednjih nekoliko meseci dobio više upozorenja „da se čuva, da može biti uklonjen, uhapšen ili ubijen“.

„Obaveštavam javnost da sam na način više nego ozbiljan, s mesta više nego ozbiljnog, dobio upozorenje da su mi, nastavim li bilo kakvu političku aktivnost, direktno ugroženi kako moja, tako i bezbednost mojih najbližih“, naveo je Jović na svojoj Fejsbuk stranici, ne precizirajući od koga je dobio pretnje.

Dodao je da ga do sada nijedna pretnja, „bilo gubitkom posla, hapšenjem, sačekušama čiji rezultat mogu biti kako teške telesne povrede, tako i one po život fatalne“, nije mogla uplašiti.

„Ali kada je u pitanju samo moj život ili direktna ugroženost moja. Međutim, ne bih da rizikujem niti da u realnu opasnost dovodim bezbednost mojih najbližih, proveravajući hoće li zaista nastavljanje političkih aktivnosti mojih, na najdirektniji način potvrditi i realizovati ozbiljnost upozorenja, kako rekoh, s mesta više nego ozbiljnog, koja su mi kao ‘poslednja’ upućena“, saopštio je Jović.

Nebojša Jović je bio jedan od najbližih saradnika ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića i jedan je od najzaslužnijih što sa severa Kosova Srbi nisu proterani 1999. godine.

Jović je bio jedan od vođa protesta Srba 13. juna kada je uhapšen Milun Milenković Lune, na kome se skandiralo „Izdaja, izdaja“ i upućivane pogrdne reči na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U intervjuu agenciji Beta od 14. juna, Jović je izjavio da je Srpska lista izgubila kredibilitet i da više ne može da predstavlja srpski narod na Kosovu.

„Od 2013. godine trpimo pretnje i ucene iz Beograda. Posle svih barikada koje su organizovali Beograd i Srpska lista i posle svakog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Srbima na Kosovu i Metohiji je bilo sve gore i gore. Sve akcije koje je preduzela Srpska lista kako bi se navodno pružio otpor Prištini, pokazale su se besmislenima jer su sve direktive stizale od Aleksandra Vučića“, naveo je Jović u intervjuu.

Istakao je da su posle prvih barikada sever Kosova zauzele jedinice specijalne kosovske policije, posle drugih izgrađene su baze za specijalnu policiju, a posle trećih barikada sever Kosova je potpuno okupiran.

Pokret za odbranu Kosova i Metohije izrazio je ogorčenje zbog pretnji upućenih povereniku za KiM, Nebojši Joviću.

„To što sada proživljava Jovićeva porodica samo će produbiti poštovanje koje on uživa u Pokretu i među svojim sugrađanima. I u budućnosti, Nebojša Jović i naše Povereništvo na KiM moći će da računaju na svaku podršku i pomoć Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“, saopštio je pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari