Boško Obradovićfoto FoNet/Medija centar

Ženska snaga Dveri zatražila je od nadležnih da hitno provere šta se dešava u fabrikama širom Srbije i kakvo je stanje prava zaposlenih kod stranih investitora i da o tome izveste javnost.

„Smrt radnica u halama kraljevačkog ‘Leonija’ i niškog ‘Aster Tekstila’ je jasno pokazala kako se poslodavci – strani investitori odnose prema zaposlenima. Srpski radnici nisu roblje“, poručili su iz Dveri.

Istakli su da država i njene institucije, inspekcije i svi koji se bave ekonomsko-socijalnim i radno-pravnim problemima, od vlade do skupštine, ne smeju da dozvole ovakav nehuman tretman zaposlenih koji najčešće rade za minimalnu cenu rada koja je ispod svakog ljudskog dostojanstva.

U saopštenju su naveli da građani Srbije ne plaćaju desetine i stotine hiljada evra iz državne pomoći za svako radno mesto stranim investitorima, da bi radnici umirali na radnom mestu.

„​Neophodno je omogućiti pravedan sistem u kome će svi zaposleni ostvarivati svoja prava zaštićena radno-pravnim​ zakonima. To podrazumeva i omogućavanje rada sindikata i u privrednim subjektima stranih investitora, što najčešće ne postoji, a zakonska je obaveza“, isakla je Ženska snaga Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari