Dveri: Ne poklanjati zgrade Generalštaba, obnoviti ih i pretvoriti u Muzej žrtava NATO agresije 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Prihvatanje Ministarstva odbrane da pokloni zgrade Generalštaba SAD-u bilo bi nacionalno poniženje. Najprihavtljivije bi bilo da se o trošku Amerike taj kompleks obnovi, tako što bi postao Muzej žrtava NATO agresije na Srbiju, odnosno SR Jugoslaviju 1999. godine, ističe u saopštenju Član Privremene uprave pokreta Dveri Borko Puškić.

Puškić je u pisanoj izjavi naveo da je za Dveri apsolutno neprihvatljivo da se zgrade Generalštaba poklanjaju bilo kome, a posebno ne potencijalnim investitorima koji dolaze iz države koja je izvršila agresiju na Srbiju.

„Podsećamo da je kompleks Generalštaba jedan od retkih objekata koji nije obnovljen ili zamenjen novim posle NATO bombardovanja“ i da ga je Vlada Srbije 2005. godine proglasila spomenikom kulture, piše u saopštenju.

 

Dodaje se da je pomenutim merama zaštite utvrđena obaveza očuvanja autentičnog izgleda, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih i oblikovanih elemenata arhitekure, kao i originalnih materijala.

„To zapravo znači da, kakva god bi bila namena ovog kompleksa u budućnosti, ne bi mogao da mu se menja spoljašnji izgled u odnosu na originalni projekat Nikole Dobrovića“, navodi se u saopštenju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Goran Vesić potvrdio je u sredu da je od Vlade Srbije na javnoj sednici dobio ovlašćenja za potpisivanje memoranduma da se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari