Dveri o Sporazumu o izbornim uslovima: Određeni pomaci, još daleko od poboljšanja 1Foto: Logo

Pokret Dveri ocenio je da Sporazum u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima bez posredovanja predstavnika Evropskog parlamenta, koji je danas potpisan, sadrži određene pomake, ali da je „dalek put do realnih poboljšanja izbornog procesa“.

„Ima dobrih rešenja u teoriji, a videćemo kako će to izgledati u praksi. Vlast je kroz duge pregovore prihvatila određeni deo zahteva Dveri, ali deo nije“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Dodaje se da se važni iskoraci, između ostalog, tiču formiranja Radne grupe za proveru Jedinstvenog biračkog spiska u kojoj će biti predstavnici opozicije, smanjenja broja potpisa za izlazak na pokrajinske i lokalne izbore, većih finansija za izbornu kampanju za sve izborne učesnike i ukidanja do sada obaveznog jemstva za dobijanje ovih sredstava.

„Posebno ističemo da su ispunjena dva ključna zahteva Dveri: prvi je da su javni medijski servisi RTS i RTV priložili načelne planove informativnog programa do izbora, a da se isto očekuje i od privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću u roku od 15 dana od zaključenja Sporazuma“, pišu Dveri.

Dodaje se da je drugi zahtev da je predviđen kontrolni mehanizam za sprovođenje Sporazuma i da će dosadašnja Radna grupa međustranačkog dijaloga postati Кontrolno telo koga će svi državni organi imati obavezu da redovno izveštavaju o toku primene Sporazuma i onome što preduzimaju u slučaju da se u praksi ne poštuju postignuti dogovori.

„Za svakoga ko se bavio izborima i zna dosadašnja izborna pravila koja se nisu menjala preko 20 godina ovo su značajni pomaci i konkretna tehnička poboljšanja izbornog procesa za sve izborne učesnike bez razlike, a ima ih još i više u samom tekstu Sporazuma“, navodi se.

Ističe se da sporazum nije idealan jer je ostalo još nekoliko važnih tema koje nisu dogovorene ovoga puta, pre svega kako sprečiti pritisak na birače, razdvajanje termina izbora na različitim nivoima, ukidanje mogućnosti da nosilac izborne liste bude neko ko nije kandidat za poslanika ili odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari