Dveri: RIK da omogući da građani provere da neko nije glasao umesto njih na referendumu 1Foto: Kikindske

Prilikom analize rezultata referenduma o promeni ustava neosporno je utvrđeno da su na određenim biračkim mestima čitave porodice evidentirane kao da su glasale i pored toga sto se nisu ni pojavile na biračkim mestima niti su glasali u kućnim uslovima zbog nemogućnosti da pristupe biračkom mestu, saopšteno je danas iz pokreta Dveri.

Dveri navode da zbog mnogih takvih i sličnih nepravilnosti od Republičke izborne komisije (RIK) traže da „najkasnije do 31. januara na svom sajtu objavi ime svakog pojedinačnog čoveka koji je u biračkim spiskovima evidentiran kao da je glasao na referendumu održanom 16. januara“.

„Utvrđeno je i dokumentovano da su pojedini predsednici biračkih odbora sami glasali umesto građana koji nisu učestvovali u procesu izjašnjavanja. I pored izrazito niske izlasnosti od 30 odsto, zabeleženi su brojni slučajevi, naročito u seoskim i zabačenim sredinama, gde je navodna izlaznost iznosila preko 80 odsto i gde je broj glasova za opciju DA preko 90, pa čak i 100 odsto“, navodi se u saopštenju.

Dveri navode da zato zahtevaju od RIK-a da omogući svakom građaninu „da se neposredno uveri da li je njegov glas zloupotrebljen, odnosno ukraden i pridodat zbiru glasova za promenu Ustava, koja je, zvanično, dobila većinu na referendumu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari