Dveri Subotica: Srbija mora obezbediti sopstvene granice i zaustaviti ulazak migranata 1Foto: Natalija Jakovljević

Srpski pokret Dveri u Subotici pozdravio je nedavne razgovore vlasti i ubrzano donošenje odluke o izgradnji ograde na južnoj granici Srbije, kako bi se zaustavio ulazak migranata u državu.

“Pored toga, moraju se preispitati i odluke o viznoj liberalizaciji određenih zemalja čiji su državljani te odluke zloupotrebljavali radi ilegalnog prelaska naše granice”, smatraju Dveri.

Ocenjuju da se u zemljama Evropske unije stvara sve veći otpor građana prema širenju kapaciteta prihvatnih migranskih centara u njihovim zemljama, “što je i osnovni razlog njihove zainteresovanosti da se sada konačno zaustavi priliv migranata”.

Sa druge strane, kako navode, ova stranka ne može prihvatiti ideju da se u fizičkom obezbeđenju južne granice angažuju državljani drugih država, kako je to predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor najavio.
“To je protivno stavu jedne suverene zemlje. To bi istovremeno bio krah vojske i policije Srbije. Saradnja sa partnerima sa zapada – da, ali na razmeni podataka i tehničkoj podršci”, smatraju.

Prema njihovom mišljenju, partneri iz Evropske unije koji su propagiranjem politike otvorenih granica podstrekivali migranske talase treba da snose i troškove izgradnje ograde, ali i troškove dodatnog obezbeđenja granice.

“Srbija mora ostati suverena zemlja a jedan od primera za to je i obezbeđivanje sopstvenih granica”, napominju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari