Mi - Glas iz naroda o zgradi Generalštaba: Prenošenje vrednosti na strance poput Beograda na vodi 1foto: Medija centar

Pokret „Mi – Glas iz naroda“ je danas ocenio da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu protivzakonito donela zaključak o realizaciji „pravno neobavezujućeg“ memoranduma iz 2022. godine o prenošenju vlasništva nad zgradom Generalštaba u centru Beograda, porušenom tokom NATO agresije, na američke ofšor kompanije.

U saopštenju Pokreta se ocenjuje da je to „isti model prenošenja ogromnih vrednosti na strance kao i kod Beograda na vodi gde je strani partner sa beznačajnim ulaganjima određen kao dvotrećinski vlasnik u zajedničkom poslovnom subjektu“.

„Memorandum iz 2022. godine nije pravno obavezujuć. Kako memorandum nije obaveza koju je Srbija preuzela, to njegiva realizacija ne može predstavljati ‘tekuće poslove’ koje vlada u tehničkom mandatu može vršiti. Prema tome vlada u tehničkom mandatu ne može, osim protivzakonito kako je uradila, da donosi zaključak kojim sporovodi realizaciju pravno neobavezujućeg memoranduma“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da „nije slučajno“ da se navodi o tom projektu plasiraju uoči 25. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslavije i da bi eventualnom realizacijom tog projekta bila ugrožena nacionalna bezbednost Srbije jer bi „američki kompleks zgrada u centru vladinih institucija značio da je Srbija i formalno okupirana država“.

„To je još jedna uvreda Srbije i srpskog naroda i do sada retko viđeno poniženje. Zgrada Generalštaba je simbol otpora, uprkos bombardovanju preživela je, a sada kada se nije uspelo bombama krenulo se putem izdaje i korupcije političke elite. Jednom se sa tim mora prestati“, saopštio je Pokret.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Goran Vesić potvrdio je ove nedelje da je od Vlade Srbije dobio ovlašćenja za potpisivanje memoranduma da se lokacija bombardovanog Generalštaba de facto poklanja američkim ofšor firmama.

Vesić je povodom izjave lidera Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da su u toku takvi pregovori, na Fejsbuku naveo da će, ako na osnovu ovlašćenja bude potpisan memorandum ili neki drugi akt, „o tome Vlada da obavesti javnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari