Džon Keri u Beogradu pregovara o biznisu? 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić primili su juče bivšeg državnog sekretara SAD DŽona Kerija i jednog od najznačajnijih američkih biznismena Tima Kolinsa.

U saopštenju iz Predsedništva se navodi da su tokom radnog ručka vođeni razgovori o očuvanju mira i stabilnosti u regionu, te da su se sagovornici saglasili da je unapređenje poslovnog ambijenta od ključnog značaja za privlačenje američkih investicija u Srbiju.

Tom prilikom predsednik Vučić i premijerka Brnabić naglasili su da će Srbija još više ulagati u razvoj sektora informacionih tehnologija, koji danas učestvuje sa 9,2 odsto u ukupnom izvozu Srbije. Na kraju saopštenja stoji zaključak da će jačanje sektora informacionih tehnologija maksimalno ubrzati razvoj privrede Srbije i značajno doprineti stopi rasta bruto domaćeg proizvoda.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, upitana da li smatra da iznenadna poseta bivšeg državnog sekretara SAD ima veze sa nedavnom izjavom ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Srbiji neophodan lobista u međunarodnoj zajednici, smatra da to ovoga puta nije slučaj, te da je reč o čistom biznisu.

– Bivši visoki državni zvaničnici u SAD obično svoju karijeru nastavljaju u nekoj od velikih internacionalnih kompanija. Ukoliko uzmemo u obzir da je DŽon Keri došao zajedno sa Timom Kolinsom, koji je biznismen, te da su razgovarali o američkim investicijama, pretpostavljam da su u pitanju dogovori o saradnji na tom polju – kaže Joksimović.

DŽon Keri, nekadašnji američki državni sekretar u administraciji predsednika Baraka Obame, u našoj javnosti ostao je upamćen po izjavi iz februara 2015. godine, kada je na pitanje novinara o sve većem uticaju Rusije u Evropi odgovorio da se „Srbija nalazi na liniji vatre u konfliktu Vašingtona i Moskve“.

– Radi se o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim mestima: Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju – oni su na liniji vatre – izjavio je tada Keri.

Deset meseci kasnije Keri je došao u zvaničnu posetu Beogradu, gde je učestvovao na Ministarskom sastanku OEBS-a i susreo se sa tada premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je tom prilikom zahvalio na podršci Sjedinjenih Država evropskom putu Srbije. Keri je tada čestitao Vučiću na načinu na koji vodi zemlju i ocenio da se ona što je brže moguće kreće ka Evropskoj uniji.

Ko je Tim Kolins?

Tim Kolins je osnivač i generalni direktor kompanije Riplvud holdings, sa sedištem u NJujorku. Kompanija je usmerena ka poslovima iz domena telekomunikacija, bankarstva i zabave i trenutno upravlja sa deset milijardi dolara kapitala. Kolins je svoju karijeru u finansijama, marketingu i proizvodnji započeo u kompaniji Komins endžin, dok je u periodu od 1981. do 1984. radio sa konsultantskom firmom Buz end kompani, specijalizovanom za strateške i operativne zadatke sa vodećim kompanijama iz domena finansija i industrije. Bio je član odbora nekoliko velikih internacionalnih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari