El Sisi i Vučić usvojili Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednici Egipta i Srbije Abdel Fatah el Sisi i Aleksandar Vučić usvojili su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, u kojoj između ostalog, stoji da će početi pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini, i ističe međusobna podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti.

Kako je istaknuto u Zajedničkoj deklaraciji, strašetko partnerstvo se uspostavlja uz uvažavanje principa uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i nemešanja u unutrašnje poslove, izabranog puta unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih opredeljenja.

Partnerstvo je uspostavljeno i „u cilju održavanja uzlaznog trenda političkog dijaloga na najvišem nivou“ i ističe međusobna podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti i podržavaju obostrani vitalni interesi“, kao i „potvrđujući značaj saradnje u borbi protiv terorizma i efikasnog reagovanja na pretnje miru i stabinosti.

„Strateško partnerstvo Srbije i Egipta zasnovano na međusobnom razumevanju i poverenju, obuhvataće tesnu i prilježnu saradnju u oblastima političke koordinacije u bilateralnim pitanjima, te regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, očuvanja međunarodnog mira na osnovu normi međunarodnog prava“, stoji u Zajedničkoj deklaraciji.

Posebna tačka odnosi se na privrednu saradnju.

„Privredna saradnja dve zemlje utemeljena je na Sporazumu o slobodnoj trgovini, o čijem zaključenju će dve strane otpočeti zvanične pregovore“, stoji u tom dokumentu.

Kada je reč o energiji i energetskoj bezbednosti, Zajednička deklaracija predviđa da će se saradnja odvijati „sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora i tranzitnih koridora, i u tom cilju bilateralnih konsultacija o energetskoj saradnji, uključujući i kroz učešće u zajedničkim energetskim projektima i korišćenju obnovljivih izvora energije“.

Radi postizanja ciljeva iz Zajedničke deklaracije, Srbija i Egipat ojačaće bilateralne kontakte i konsultacije, ustanoviće i održavaće redovne sastanke nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i zaključivaće sporazume jačajući ugovorno-pravnu osnovu saradnje, zaključuje se u Zajedničkoj deklaraciji.

Tokom posete egipatskog predsednika Srbiji, dve države su potpisale 13 ugovora, među kojima je i onaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša.

Potpisani su ugovori o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede, kao i program saradnje u oblasti kulture i umetnosti.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra.

Dve strane su potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisan je i Memorandum o saradnji Radiotelevizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, potom sporazum o saradnji Muzeja afričke umetnosti i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, sporazum o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona, kao i Memorandum o razumevanju Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet.

Prethodno je prvom egipatskom predsedniku koji je došao u posetu Beogradu posle 35 godina, ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde.

Posle razgovora dvojice predsednika, predsednik Srbij je egipatskom kolegi uručio odlikovanje.

El Sisi i Vučić su se zajedno obratili medijima, a nakon toga će učestvovati u Srpsko-egipatskom poslovnom forumu koji će okupiti 200 privrednika.

Za popodne je najavljen sastanak El Sisija sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem.

El Sisi i Vučić usvojili Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje 2
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Abdel Fatah el Sisi doputovao je u Beograd juče popodne.

Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u bilateralnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari