EP traži formiranje tela koje će nadzirati primenu dogovora? 1BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Kako European Western Balkans nezvanično saznaje od izvora iz Evropskog parlamenta, evroposlanici koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, zajedno sa bivšim poslanicima Eduarodm Kukanom i Knutom Flekenštanom, održali su čak tri sastanka o nacrtu radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i šefom Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om Dejanom Đurđevićem.

Nakon prvog sastanka u petak, održana su još dva sastanka u ponedeljak, 6. septembra, i to jedan u popodnevnim, a drugi u večernjim satima, potvrđuje naš izvor.

Dodatni sastanci bili su neophodni zbog neslaganja između posrednika iz EP i Narodne skupštine oko sadržaja teksta.

Izvor EWB, koji je imao uvid u sadržaj prvobitnog dokumenta o kome se raspravljalo u petak, posebno podvlači predlog o formiranju posebnog nadzornog tela, sačinjenog od predstavnika REM, učesnika međustranačkog dijaloga kao i organizacija civilnog društva koje se bave izbornim pravom. Zadatak ovog tela bio bi da sprovede u delo eventualne dogovore iz međustranačkog dijaloga, kao i da izradi pravilnike za javne emitere.

Sama rešenja iz teksta nacrta Dačić i Đurđević inicijalno su vrlo loše primili, ističući da je mešanje civilnog sektora potpuno neprihvatljivo, naglašava izvor EWB.

Podsetimo, i za opšte izbore 2020. bilo je predviđeno da Narodna skupština, u skladu sa propisima koji postoje, izabere Nadzorni odbor koji će nadgledati izborni postupak, ali je ostalo javnosti nejasno šta se na kraju sa tim desilo, usled vanrednih pandemijskih okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari