Eparhija raško-prizrenska: Politički i pravni problemi se ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom 1ilustracija Prizren Foto: Shutterstock

Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu, poručili su danas iz Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju se podseća da je Kosovska carina u Velikoj Hoči, porodičnoj vinici Petrović danas oduzela oko 42.000 litara vinaa zbog, kako su naveli, neovlašćene proizvodnje.

Iz Eparhije ističu da, usled najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, na severu i u Velikoj Hoči, svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika – „da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod“, prenosi Kossev.

Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje“, navode iz Eparhije i upozoravaju da takva situacija može da dovede do eskalacije nasilja, koje nikome nije na korist.

Eparhija apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, „posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu“.

„Oni postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu pretnju – da za Srbe nema mesta na ovim prostorima“, dodaje se u saopšštenju.

Pripadnici Kosovske policije i Carine sproveli su u sredu akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči.

Carina je danas potvrdila da je doneta odluka o zapleni više od 40.000 litara u ovom mestu, a pošto je utvrđeno da se u jednoj radnji, osim što se prodaje, neovlašćeno i proizvode alkoholna pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari