Erdogan: Podržavam ulazak Kosova u NATO 1Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Ankari, posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO.

„Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Preduzeli smo korake. Kao što što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO“, rekao je Erdogan.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Turska druga zemlja, posle SAD-a, koja je priznala nezavisnost Kosova, i da je mnogo doprinela tom procesu i da i dalje lobira da obezbedi što veće priznanje Kosova.

„Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju da donose nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bismo obezbedili nova priznanja Kosova i želimo da imamo nova priznanja“, rekao je Erdogan.

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

„Kosovo treba da uđe u NATO, gde Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo da uradi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo“, rekla je ona.

Osmani je rekla da su za dobre odnose dve zemalje značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsednica Kosova je rekla da samo međusobno priznanje garantuje mir i stabilnost u regionu, ali da Srbija opstruiše proces dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari