Erdogan u Beogradu posle diplomatske ofanzive SAD i EU: Može li Turska da doprinese dijalogu Beograda i Prištine? 1Vučić se sastao sa Erdoganom u Ankari 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Osim situacije u Bosni i Hercegovini, Tursku kao regionalnog i svetkog političkog igrača, čini se, sve više intrigira dijalog Beograda i Prištine koji zvaničnici te zemlje sada, reklo bi se, vide kao jedan od izazova u ovom regionu.

U situaciji kada su Beograd i Priština proteklih nedelja, uz veliki napor diplomatskih predstavnika SAD i asistenciju EU, postigli polovičan dogovor, u region sa brojnom delegacijom ministara stiže turski predsednik Rodžep Tajp Erdogan.

On svoj dolazak, tokom kojeg će biti u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, najavljuje kao mirotvorac i zagovornik razvoja i poštenja.

„Započinjemo ovu balkansku turneju gde u poslednje vreme ima tenzija. Nastavljamo ispunjavati svoje obaveze koje imamo kao Turska, kao predstavnici i zagovornici mira, blagostanja, razvoja i poštenja“, poručio je Erdogan uoči jučerašnjeg dolaska u Sarajevo gde se sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, Željko Komšićem i Miloradom Dodikom, posle čega su sesastale i delegacije dve zemlje.

Dok je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu prošle nedelje boraveći u Beogradu na samitu „Otvoreni Balkan“ naveo da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu.

– Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese – naveo je Čavušoglu.

Iz Turske su i ranije dolazile reči ohrabrenja i podrške dijalogu dve strane.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić navodi za Danas da se turska diplomatuija pokazala kao veoma ambiciozna, što se videlo po pokušajima posredovanja oko Ukrajine.

Erdogan u Beogradu posle diplomatske ofanzive SAD i EU: Može li Turska da doprinese dijalogu Beograda i Prištine? 2
foto FoNet Milica Vučković

– Turska je u međuvremenu uspela da izgladi mnoge spoljnopolitičke problem koje je imala sa zemljama zaliva. Jedna od tih ambicija se odnosi i na Zapadni Balkan imajući u vidu sve istorijske, kulturne i u zadnje vreme izrazito ekonomske kontakte sa svim zeljama regiona. Akcenat je, kako politici tako i u ekonomiji, na Srbiji, BiH, Kosovu, Sandžaku tamo gde ima muslimanskog življa – kaže on.

Upitan može li Turska da doprinese dijalogu Beograd i Prištine, odgovara da može, imajući u vidu da se Erdogan sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsedništva BiH, posle čega je Dodik značajno promenio svoju retoriku i stavio je Erdogana u ravan sa Putinom i Si Đi Pingom.

– Pošto je uspostavljen dijalog, samim tim se otvaraju i šanse za tursko posredovanje kojim bi se Erdogan pohvalio i na globalnom nivou kako turska ima ambicioznu u sposobnu diplomatiju i što bi nesumlivo išlo njemu u korist. Zato on ima jake motie da bude ovde – odgovara Jakšić.

Na pitanje kako će Turska posredovati u dijalogu, konstatuje da je situacija takva da su svi posrednici na poziciji da priznavanja Kosova, te i da je Turska pri tom stavu, ali da je „ovoj zakuvanoj situaciji oko pregovora, svako posredovanje dobrodošlo i zato ga Beograd prihvata“.
Kada je reč o porukama koje ćemo danas čuti od Erdogana i njegovog domaćina predsednika Srbije Aleksandar Vučića, Jakšić kaže da će se one odnositi na Kosovo i da će to biti prilika da ponove želje za još snažnijom bilateralnom saradnjom sa dosta poznatih fraza.

Raspored

Tusrki predsednik u dvodnevnu posetu Beogradu stuže iz Sarajeva, gde je razgovarao sa zvaničnicima BiH, a svoju posetu regionu završava 8. septembra, posetom Hrvatskoj. Prema planu u Beograd će sleteti u utorak uveče, dok će ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija biti organizovana danas u 11 sati. Sledi sastanak dvojice predsednika, pa plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a zatim i ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika. Nakon toga su planirane izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari