Eskobar: Osnivanje ZSO obaveza koja se ne može izbeći, očekujem od Vlade Kosova da ispuni tu obavezu 1Foto FoNet Milica Vučković

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je osnivanje Zajednice srpskih opština obaveza koja se ne može izbeći i poručio da očekuje od Vlade Kosova da ispuni tu obavezu, prenosi Reporteri.

„Ne želim da delujem kontradiktorno kada kažem da će biti ZSO, ali to se pojavljuje u Briselskom sporazumu, u novom sporazumu, u zaključcima Evropskog saveta, u našim politikama. Dakle, ne možemo da izbegnemo obavezu u vezi sa ZSO“, rekao je Eskobar.

On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodno ostvariti hitan napredak.

„Naravno da očekujem da će to biti ova vlada, jer nam je napredak potreban odmah“, kazao je Eskobar.

Eskobar ne smatra da je ZSO vrsta autonomije, već da ona omogućava srpskoj zajednici na Kosovu bolje mehanizme obavljanja opštinskih poslova.

„Rekao bih da bi im to omogućilo da se udruže kako bi pronašli najbolje mehanizme za pružanje usluga iz domena opština, a to su usluge koje opštine sada već pružaju. To bi pružilo priliku onim opštinama koje se pridruže ZSO da pronađu načine da koordiniraju te usluge kako bi bolje zadovoljile potrebe ljudi“, naveo je Eskobar, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari