Eskobar: Pozivamo i Kosovo i Srbiju da u potpunosti sprovode sporazume iz Brisela 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je uoči posete Prištini i Beogradu da SAD pozivaju i Kosovo i Srbiju da u potpunosti sprovode sporazume i obaveze preuzete u Briselu.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, rekao je za prištinski portal Reporteri da se Vlada Kosova „obavezala da će biti Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ta Zajednica treba da radi ili koje bi trebalo da budu njene nadležnosti. To je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese. Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez dodatnih nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Podstičemo Vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele“, kazao je Eskobar.

Naveo je da su SAD naglasile da konačni sporazum zahteva kompromis obe strane, ali je dodao da „niko ne traži od Kosova da kompromituje svoj suverenitet ili teritorijalni integritet“.

Eskobar je rekao da je cilj njegove posete Kosovu, gde će boraviti od 31. januara do 2. februara zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, unapređenje dijaloga koji se vodi uz posredovanje Unije.

Naveo je da će istu poruku preneti i sagovornicima u Srbiji, gde će doputovati 2. februara, da je davanje prioriteta dijalogu pod okriljem EU „najbolji način da lideri dve zemlje ispune obećanja građanima“.

Ponovio je da SAD „ostaju snažan pobornik i zagovornik dijaloga uz posredovanje EU“ i da „podržavaju napore da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, usmeren na uzajamno priznanje“.

„Ova zamrznuta trenutna situacija, status kvo, ne funkcioniše, što vidimo po masovnom odlasku mladih ljudi koji veruju da je njihova budućnost negde drugde. Nadam se da lideri u Srbiji i na Kosovu razumeju važnost da se ide napred, a ne nazad, kroz dijalog uz posredovanje EU u pravcu sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa, što je i dalje od suštinskog značaja za njihov put ka EU“, kazao je američki diplomata.

Komentarišući situaciju kada trenutno nema sastanaka dve strane na visokom nivou, Eskobar je rekao da je neophodna „fleksibilnost, kreativnost i u nekim slučajevima kompromis“.

„Očekujemo i nadamo se da će glavni pregovarači i lideri u Beogradu i Prištini sarađivati jedni s drugima iskreno, otvoreno i u duhu kompromisa“, naveo je.

On je kazao da SAD, iako ne postoji vremenski okvir za uspeh, apeluju na kosovske i srpske lidere da se hitno, kreativno i transparentno angažuju u dijalogu koji vodi EU, navodeći da svaki budući sporazum mora da bude prihvatljiv i za narod Kosova i za narod Srbije.

„SAD nikada nisu i neće postavljati nikakve uslove ili parametre ni Kosovu ni Srbiji. I Kosovo i Srbija su suverene države“, rekao je Eskobar.

Kazao je da SAD „pozivaju lidere Srbije i Kosova da pronađu proaktivna rešenja koja stavljaju građane na prvo mesto“ i da „neguju evropske integracije i ekonomski prosperitet“.

„Sadašnja situacija ne pomaže ni narodu Kosova ni narodu Srbije. To koči budući ekonomski napredak obe zemlje, otežava regionalnu integraciju i čini izuzetno izazovnim da se vidi bilo koji drugi put napred, gde su obe zemlje potpuno integrisane u EU i druge evroatlantske institucije“, naveo je.

Povodom spora Beograda i Prištine oko održavanja nedavnog referenduma o promeni Ustava Srbije i predstojećih izbora u Srbiji na kosovskoj teritoriji, Eskobar je rekao da je Kosovo „suverena zemlja“ i da „kao takva ima svako pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori druge zemlje“.

On je, međutim, dodao da je važno da stanovnici Kosova koji imaju pravo glasa na srpskim izborima mogu da ga ostvare.

„Podržali smo prethodne napore OEBS, ne samo da izvrši transport glasačkih listića, već i da neposredno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi odgovarajuće održavanje prihvatljivo za Vladu Kosova. SAD to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, nepovrediv“, kazao je američki diplomata.

Naveo je da SAD „pozdravljaju priliku da razgovaraju sa Vladom Kosova o pronalaženju rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, uz istovremeno pružanje mogućnosti glasanja onima kojima imaju pravo glasa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari