Eskobar traži od Srbije da odmah oslobodi uhapšene kosovske policajce: Ili su oteti ili su se slučajno našli u Srbiji 1

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Vašingtonu da srpske vlasti treba bezuslovno da oslobode tri uhapšena kosovska policajca jer je jasno da oni nisu imali nameru da budu u Srbiji.

Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rekao je u telefonskom razgovoru sa novinarima, da SAD „veoma pažljivo“ prate slučaj tri kosovska policajca, za koje Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, a Priština da su oteti na severu Kosova.

„Trenutno nemamo sve činjenice i zato se ne izjašnjavamo, sačekaćemo okončanje istrage. Postoje dve mogućnosti. Jedna je da su oteti na Kosovu i prebačeni u Srbiju, druga je da su prešli granicu i našli se u Srbiji. Jasno je da nisu imali nameru da budu u Srbiji i zato treba da budu oslobođeni bezuslovno“, kazao je Eskobar.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu saopštilo je danas da je uhapšenim pripadnicima kosovske policije određen pritvor. Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv trojice kosovskih policajaca zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija.

Povodom mera koje je Vlada Kosova uvela zbog hapšenja policajaca, uključujući zabranu uvoza robe iz centralne Srbije, Eskobar je rekao da one treba da budu ukinute, jer su „ne samo antievropske“, budući da ograničavaju slobodu kretanja, nego su i „pravno neosnovane“.

„Radimo na evropskom planu od tri tačke za deeskalaciju situacije. To znači da kosovski policajci treba da se povuku iz zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova, da novi gradonačelnici (Albanci) treba da rade na alternativnim lokacijama, i da svi koji su počinili nasilje prema Kforu treba da budu procesuirani“, naveo je Eskobar.

On je kazao da dve strane treba „hitno da razgovaraju“ kako bi pronašle rešenje za smirivanje napetosti usled „eskalacije nakon eskalacije“.

Eskobar je odbacio tvrdnje da SAD ne podržavaju Prištinu u dovoljnoj meri u dijalogu sa Beogradom, navodeći da su svi potezi Vašingtona u poslednjih 90 dana bili u korist Kosova.

„Srbija nije želela pokretanje procedure za ulazak Kosova u Savet Evrope, mi smo podržali Kosovo. Srbija nije želela održavanje (vanrednih) izbora na severu Kosova, mi smo to podržali. Nismo uradili ništa što je bilo protiv interesa Kosova“, kazao je Eskobar.

On je, međutim, dodao da je insistiranje Prištine da novoizabrani gradonačelnici opština na severu Kosova rade iz opštinskih zgrada „bila nepotrebna eskalacija“.

„Njihov legitimitet ne bi bio upitan ni kada bi radili sa alternativnih lokacija, to je bila nepotrebna eskalacija u trenutku kada su emocije snažne“, kazao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari