Eskobar: Uključiti svih šest zemalja u OB, Varhelji: Incijativa koja ubrzava put ka EU 1Foto: Screenshot / Youtube, Open Balkan

„Ohrabrujem lidere incijative Otvoreni Balkan da ovo ostane ekonomska incijativa. Ovo nije politički projekat,“, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju na samitu Otvorenog Balkana na Ohridu, pozivajući „da se uključi svih šest zemalja“, dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naveo da ova ekonomska incijativa može ubrzati put regiona ka Evropskoj uniji.

Eskobar je naglasio da SAD snažno podržavaju svaku regionalnu incijativu saradnje, jer žele da podrže razvoj regiona Zapadnog Balkana, koji je važan partner i SAD i Evropske unije.

„Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije što će nam pomoći da se borimo sa klimatskim promenama. Zapadni Balkan može da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa“, naveo je Eskobar.

Među preporukama koje je Eskobar izneo liderima za dalji razvoj ove incijative, on je naveo da ohrabruje lidere da se usaglase i sa ostalim incijativama u regionu, da se osigura da nema dupliranja jer se tako postiže najveći nivo integracije, kao i da se ide ka tome da Zapadni Balkan postane deo „šire evropske strukture“.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je po prvi put učestvovao u samitu Otvorenog Balkana, naglasio je da saradnja regiona kroz incijativu OB vodi ka integraciji regiona u EU.

„Ovo je incijativa koja može da bude mogućnost za ubrzavanje puta prema EU. Ako ovde stvar završimo dobro, to će ubrzati ekonomske integracije i realnu integraciju regiona u EU“, naveo je Varhelji.

On je dodao da mora biti „iskren“ i da kaže da teme pristupanja EU i pregovaračkog procesa uopšte nisu zanimljive običnim građanima jer su njihova glavna pitanja „kada ćemo živeti kao što žive u Evropi“, „kada ćemo imati iste prilike“ i „kada ćemo dočekati da sve barijere između nas i EU budu uklonjene“.

Varhelji je naglasio da je to ono što je istinski bitno, a to je ekonomska integracija, pa tek onda integracija na nivou društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari